Als je een lening hebt kan je deze opgeven in box 3,maar krijg je hier dan belasting van terug?

Ik heb hier ook een verzekering voor en dit kon je vroeger ook via de belasting terugkrijgen.maar nu niet meer zeker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In box 3 geef je het totaal van je bankrekeningen, effectenportefeuile, onroerende zaken (niet de eigen woning) op (niet de roerende zaken, zoals de inboedel, auto enz. ). Als schuld mag je je leningen opvoeren (niet de hypotheekschuld op de eigen woning). Als de bezittingen minus de schulden meer dan 20.000 euro bedragen (of 40.000 samen met je partner), betaal je belasting. Box 3 kan echter niet leiden tot een negatief bedrag en daardoor tot een teruggave. Kortom'als je alleen maar leningen hebt kan bo3 niet leiden tot een teruggave.

Nee, dat gaat niet meer. Consumptieve leningen zijn niet meer fiscaal aftrekbaar.

Nee, de inkomstenbelasting in box 3 kent een forfaitair tarief: je wordt altijd belast voor een vast fictief rendement en niet voor de daadwerkelijke rendementen. Het rendement wordt gesteld op 30% waarover je 4% belasting verschuldigd bent. De rekensom voor box 3 is dus als volgt: bezittingen-schulden X 30% x 4% = verschuldigde belasting. Zoals je ziet hebben de rentekosten ed geen invloed op de terug te ontvangen belasting, wel verlaagt een de schuld uiteraard je bezittingen waardoor over een kleiner bedrag belasting wordt geheven. Dit is anders bij box 1 waar de werkelijke rendementen worden belast (voorbeeld winst uit onderneming of de eigenwoningregeling).

nee,niet meer

Dit ligt een beetje aan wat voor lening het is. Als het een lening is waarbij er onderpand op je eigen woning gezet is, dan is het een hypothecaire lening, dan mag je een deel van de rente aftrekken van de inkomstenbelasting. Als het een consumptieve lening is, dan mag je de rente niet aftrekken. Wat voor verzekering is dit? Kan ik uit je vraag opmaken dat het een soort krediet-verzekering is, waarbij er uitgekeerd wordt bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, dan kun je de premie ook niet aftrekken. Bij sommige pensioenverzekeringen mag dit wel, dit staat meestal vermeld in de aanvulende informatie die je hebt gekregen toen je het produkt kocht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100