Ben ik verplicht fiscaal partner te zijn van mijn vriend?

Sinds enige tijd heb ik een nieuwe vriend. Voor wij verder gaan wil ik eerst bekijken of het voor ons wel haalbaar is om in de nabije toekomst te gaan samenwonen. Ik heb een 4-jarige dochter uit een vorige relatie. Vriend heeft geen kinderen. Ik studeer en ontvang studiefinanciering met een eenoudertoeslag. Daarnaast ontvang ik ook nog zorgtoeslag en kindgebondenbudget. Dit zijn inkomsten die allemaal komen te vervallen als ik een fiscaal partnerschap met mijn vriend aan ga. Nu is mijn vraag, zijn wij daartoe verplicht of mogen wij, tot we gaan trouwen, ieder ons eigen portemonnee houden en toch samenwonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

U bent vanaf 1 januari 2012 ook fiscale partners als u ongetrouwd samenwoont en 1 van u een minderjarig kind heeft dat ook op uw adres staat ingeschreven. Geldt deze situatie voor u? Maar gaat het om verhuur van een gedeelte van de woning op zakelijke gronden? Dan bent u geen fiscale partners. U moet dan een schriftelijke huurovereenkomst hebben.

U mag te allen tijde uw eigen portemonnee houden. Daar gaat de Belastingdienst niet over. Maar als u gaat samenwonen zijn er zeker consequenties. Vanwege het kind ook voor de toeslagen. Toeslagen vormen overigens geen inkomen. Net als studiefinanciering. Als u in 2013 gaat samenwonen zijn er geen consequenties voor de toeslagen en de alleenstaande ouderkorting. Die blijven voor 2013 behouden. Voor de toeslagen ontstaat er pas m.i.v. 2014 een nieuwe situatie als u gaatmenwonen: u wordt toeslagpartners van elkaar / er is fiscaal partnerschap. Als u in 2014 gaat samenwonen zijn er twee mogelijkheden: U gaat samenwonen in de eerste helft van het jaar bijvoorbeeld 15 februari 2014. U verliest de alleenstaande ouderkorting, er is vanaf 15 februari fscaal partnerschap en voor de toeslagen geldt toeslagpartnerschap vanaf 1 maart 2014. Voor het recht op toeslagen geldt uw beider inkomen (toetsingsinkomen) U gaat samenwonen in de tweede helft van het jaar bijvoorbeeld 15 juli 2014. U behoudt de alleenstaande ouderkorting. U voldoet immers aan de halfjaarstermijn. Voor de toeslagen geldt toeslagpartnerschap vanaf 1 augustus 2014. U trouwt. Stel dat u trouwt op 15 juni 2014. En u woont samen vanaf 15 juli. De halfjaarstermijn geldt nu niet. U wordt fiscaal / toeslagpartners m.i.v. datum huwelijk. M.a.w. U verliest uw alleenstaande ouderkorting. U voldoet niet aan de halfjaarstermijn. Als u zou zijn getrouwd op 2 juli of later in het jaar behoudt u de alleenstaande ouderkorting. Er is ook nog het verhaal van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Maar die krijgt u pas als de minstverdiende partner of alleenstaande ouder méér verdient dan een kleine € 5000. De inkomensafhankelijke combinatiekorting van ruim € 1000 (basis) kan met dit inkomen natuurlijk niet verzilverd worden. Maar met een hoger inkomen wel. Voor de iack moet er inkomen uit werk zijn. Bij een uitkering is deze korting niet van toepassing. Ik vraag me in dit verband ook af of u de alleenstaande ouderkorting wel kunt verzilveren. Er moet dan immers inkomen zijn (meer dan zo'n € 5700 per jaar) Voor de aangifte geldt u als gedeeltelijk fiscaal partners als u in de loop van het jaar gaat samenwonen / trouwen. U kunt dat kiezen voor voljaars fiscaal partnerschap of niet. Voljaars fiscaal partnerschap kan voordelen hebben als er aftrekposten zijn. Bijvoorbeeld studiekostenaftrek. De partner met het hoogste inkomen kan dan wellicht in een hogere schijf de aftrek doen plaatsvinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100