Heeft de liberalisering van de energiemarkt wel nut gehad?

of hadden de nutsbedrijven beter in handen van de overheid kunnen blijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De energiemarkt is nu een onoverzichtelijke markt geworden. Voor de consument is het er niet duidelijker op geworden. Eigenlijk heb je nu nog steeds het idee dat je te veel betaalt, maar omdat je qua aanbieders ook de bomen door het bos niet meer ziet tezamen met het consumentenleed op televisie, durf je nauwelijks over te stappen. Dus echt nut heeft het niet gehad en als ik naar mijn energienota kijk zie ik ook de financiële voordelen niet.

Had beter in de handen van de overheid kunnen blijven. Liberalisering heeft het averechtse effect gehad. Bedrijven hebben prijsafspraken gemaakt om de prijzen kunstmatig hoog te houden. Maar zo is het in veel gevallen van liberalisering gegaan.

Alhoewel ik niet al te veel vertrouwen in de overheid heb denk ik dat nutsbedrijven beter niet geliberaliseerd hadden kunnen worden.

In juli gaan eindelijk de prijzen van Nuon omlaag naar aanleiding van de verlaagde olieprijzen, hopenlijk volgen de anderen spoedig, dan zouden wij het eerst goede resultaat zien van de liberaliering. Schijnbaar was het nog steeds niet tot de botte hersenen van de heren energieleveranciers doorgedrongen dat de consument niet zit te wachten op telefoontjes op de onmogelijkste tijden, maar op echte korting of voordeeluren o.i.d.

Er is eigenlijk geen concurrentie en geen keus. Bij telefonie heeft de marktwerking gewerkt, omdat je per gesprek kunt kiezen bij wie je belt met de prefix. Als ik op mijn electriciteitsmeter per dag kan aangeven bij wie ik stroom wil afnemen die dag, dan zou de marktwerking wellicht komen. Nu komt Tasja Frogger mij overhalen over te stappen, tegen ondoorzichtige tarieven en angstverhalen van dubbele fakturen na het overstappen.

De energiemarkt is niet geliberaliseerd, omdat het net (deels) in handen van de overheid is gebleven. Het is een typisch voorbeeld wat er gebeurt als je zegt dat je iets liberaliseert en er dan alsnog allerlei regels aan gaat verbinden. Zoals in Nederland bijna de hele economie "gemengd" is; half overheid, half bedrijfsleven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100