Een verzekeringsbedrijf heeft foutief een bedrag op mijn rekening gestort, o.v.v. schenking. Ben ik verplicht dit terug te storten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, als het niet voor jou bedoeld is of wel maar jet was hoger dan het moest zijn, dan moet je het terugbetalen. Toegevoegd na 8 minuten: Juridisch is hier sprake van een zgn. onverschuldigde betaling. Dit kan altijd worden teruggevorderd. Als jij het geld uitgeeft terwijl je weet dat het niet voor jou bedoeld was, handel je te kwader trouw en ben je nog steeds verplicht tot terugbetaling. Toegevoegd na 9 minuten: Zie Burgerlijk Wetboek Boek 6 Artikel 203 1. Degene die een ander zonder rechtsgrond een goed heeft gegeven, is gerechtigd dit van de ontvanger als onverschuldigd betaald terug te vorderen. 2. Betreft de onverschuldigde betaling een geldsom, dan strekt de vordering tot teruggave van een gelijk bedrag. 3. Degene die zonder rechtsgrond een prestatie van andere aard heeft verricht, heeft eveneens jegens de ontvanger recht op ongedaan making daarvan. Artikel 205 Heeft de ontvanger het goed te kwader trouw aangenomen, dan is hij zonder ingebrekestelling in verzuim.

Als er schenking staat, ben je dit niet direct verplicht terug te storten. Hoewel het geld wellicht niet rechtmatig is, is het woordje schenking van de verzekering niet handig. Aan de andere hoor je te weten dat dit ook maar naar iets van een misverstand riekt. Dat je zeker het geld niet uitgeeft. Want indien niet rechtmatig is, kan het aangevochten worden. Immers zou anders een werknemer met wrok, zomaar geld naar jan en alleman over kunnen maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100