Wat mag je bij verdienen als je ouders in de bijstand zitten?

Ik had gesproken met iemand van de gemeente en die vertelde mij dat ik maximaal 573,53 mocht bij verdienen dit is inclusief mijn studiefinanciering. Alleen ik had hier mijn twijfels over, omdat het gewoon zo weinig is. Wat mag je nou daadwerkelijk bijverdienen? En waarom wordt mijn studiefinanciering hier tot berekend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bijverdienen Met behoud van je beurs? Als je naast je studiefinanciering te veel bijverdiensten hebt, mag je geen studiefinanciering en studentenreisproduct meer. Er is dus een grens voor bijverdienen. Hoeveel mag je bijverdienen? De grens voor bijverdienen is in 2013 € 13.530,90. Het gaat om je verzamelinkomen of belastbaar loon. dat jeouders een bijstanduitkering hebben heeft hier verder niets mee te maken. Toegevoegd na 26 minuten: Wie tellen er niet mee als gezinslid voor de bijstand? In sommige situaties hoeft iemand niet meegeteld te worden als gezinslid voor de bijstand. In dat geval hoeven ook de inkomsten van deze persoon niet meegenomen te worden. Het gaat om de volgende uitzonderingen: een gezinslid dat zorgbehoevend is. Er is sprake van een zorgbehoevende als er een gezinslid is met een AWBZ-zorgindicatie (jonger dan 65 jaar) voor tenminste 10 uur per week. Er mag geen PGB zijn of zorg in natura worden ontvangen. De zorg moet voor tenminste 10 uur per week door een ander gezinslid worden verleend. De zorgbehoevende heeft dan recht op een eigen bijstandsuitkering. een meerderjarige kind een inkomen heeft van minder dan 1.059,49 euro dat onderwijs volgt dat door de overheid wordt gefinancierd. Dat kan BBL onderwijs zijn (1 dag naar school en 4 dagen werken) of onderwijs waardoor het kind recht heeft op studiefinanciering op grond van de Wet Studiefinanciering of een tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten WTOS (waaronder VAVO). Het meerderjarige kind behoud dan zijn eigen inkomen. Verdient het kind meer dan 1.059,49 euro dan wordt het meerdere gekort op de gezinsbijstand.

Bronnen:
http://www.duo.nl/particulieren/student-hb...
https://dloket.enschede.nl/loketburgers/pdc/14250

De hoogte van uw bijstandsuitkering hangt af van uw leeftijd en leefsituatie. Neem voor het juiste bedrag voor uw situatie contact op met uw gemeente (informatie van overheid.nl) Een inwonend kind met een eigen inkomen kan gevolgen hebben voor de hoogte van de bijstandsuitkering. Er wordt niet gekort op de bijstandsuitkering van de ouders als de inkomsten van het kind niet hoger zijn dan € 618,29. (bedrag dat ik vond voor de gemeente Amsterdam)Tot het normbedrag behoren ook de basisbeurs, aanvullende beurs en de basislening. Zijn de inkomsten van het kind hoger dan het normbedrag van € 618,29 kan dat aanleiding zijn voor de gemeente om de toeslag te schrappen en/of een korting te geven op de WWB-uitkering bijvoorbeeld 10% korting. De informatie die u gekregen heeft van de gemeente kan dus goed kloppen. Hoeveel er precies gekort wordt op de WWB-uitkering ouders kan per gemeente verschillen. Toegevoegd na 7 uur: De ambtenaren op het gemeentehuis moeten natuurlijk wel weten hoe de actuele regelgeving van hun woonplaats is. In Amsterdam is daarvoor o.a. De UitvoeringsPraktijk Werk en Bijstand beschikbaar. Een boekwerk met 21 hoofdstukken waarvan i.v.m.de vraag van Student hoofdstuk 5 / 5.1.2.2. interessant is. (zie de bron) Let op: per gemeente is er een zekere vrijheid om van landelijke richtlijnen af te wijken. Dat geldt ook voor te korten bedragen op de WWB. Als er bij het inwonend meerderjarig kind meer inkomen of geldmiddelen zijn dan € 618,29 wordt er gekort (in Amsterdam). Niet op de gehele WWB-uitkering, maar op een deel ervan. N.B: Per 1 juli 2014 gaat de regelgeving weer op de schop. Zie reactie bij mijn antwoord. 5.1.2.2. (gekopieerde stukjes hieruit) De verlaging van de basisnorm WWB / Verlaging van de basisnorm van klanten van 21 - pensioengerechtigde leeftijd kan als: * de klanten gehuwd of partners zijn; en * zij hun woonkosten geheel of gedeeltelijk delen met een ander; * voor de gehuwden die met een of meer anderen een woning bewonen waaraan woonkosten zijn verbonden, is de verlaging 10% van het netto minimumloon ----------------------------------------------------------------- Student is te adviseren goed de plussen van het extra inkomen en de minnen van de korting op de WWB ouders naast elkaar te zetten. Als er bijvoorbeeld € 140 wordt gekort maar de extra inkomsten zijn € 500 is het een individuele afweging wat ht beste gedaan kan worden. Een korting van 100% op de WWB-uitkering zal niet het geval zijn. De korting is altijd een percentage daarvan.

Bronnen:
http://www.werkvoorschriftenwwb.nl/hoofdst...
http://www.werkvoorschriftenwwb.nl/inleiding

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100