Wat zijn de voor- en nadelen van de salderingsregeling?

Ik kan via mijn werkgever gebruikmaken van de fiscale mogelijkheid om bepaalde kosten onbelast en premievrij vergoed te krijgen. Zo kan men bijvoorbeeld voor reiskosten woon-werkverkeer (een deel van) de eindejaarsuitkering zonder loonheffing uitbetalen.
Ik zou graag de voor- en nadelen willen weten. En dan mn de gevolgen die betrekking hebben op belasting, huursubsidie en zorgtoeslag.

Weet jij het antwoord?

/2500

De kern van de salderingsregeling is, dat de werknemer kan profiteren van een onbelaste vergoeding van maximaal € 0,19 / km. Uw werkgever biedt u de mogelijkheid om een deel van het inkomen in te ruilen voor een belastingvrije vergoeding van de reiskosten woon-werkverkeer. Deze uitruil heeft betrekking op de kilometers woon-werk waarvoor werknemer minder dan € 0,19 per kilometer vergoeding heeft ontvangen. Het principe van de fiscale regeling is dat u een bedrag ter hoogte van de fiscale vergoeding in de vorm van een belastingvrije reisvergoeding woon-werkverkeer via de salarisbetaling ontvangt. Tegelijkertijd wordt een bedrag ter hoogte van deze belastingvrije reisvergoeding in mindering gebracht op de uit te betalen eindejaarsuitkering. U ontvangt dus netto het brutobedrag van de reiskostenvergoeding zonder er (achteraf) belasting over te moeten betalen. Conseqenties: * Deelname aan de fiscale regeling leidt tot verlaging van het bruto loon ter hoogte van de fiscale vergoeding op jaarbasis. Dit kan consequenties hebben voor een eventuele werkloosheidswet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering (de uitkering wordt minder) * Verlaging van de grondslag voor bepaalde inkomensafhankelijke uitkeringen en/of toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag. (de toeslag wordt meer) * Deelname aan de fiscale regeling kan betekenen dat er geen recht meer bestaat op de aftrek reiskosten inkomstenbelasting bij reizen met openbaar vervoer. N.B: Deelname aan de regeling heeft geen gevolgen voor de pensioengrondslag (tenzij de totale verlaging van het bruto loon, door uitruil, in enig jaar meer dan 30% bedraagt).

Bronnen:
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100