je werkgever wil overuren uitbetalen maar liever niet via het salaris. Zijn er alternatieven (bijv. kadobonnen?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe de werkgever ook uit betaald het is belast loon en er moet belasting over worden betaald. Laat hem gewoon je over uren uitbetalen via je loon.

Een uitbetaling in verlofdagen is ook een optie. Dit kost hem in geld niets extra's, als hij geen personeel inhuurt om jou te vervangen als je er niet bent.

Ja, dat kan, met wederzijds goedvinden, echter blijkt dan je vraag ...een fraude vraag !

Sec als antwoord op je vraag: ja dat kan. Hij kan zich ook de moeite besparen ergens die bonnen te gaan kopen en je gewoon het geld geven.

Hoe overuren uitbetaald moeten worden staat meestal in de (bindende) cao voorwaarden waaronder de werkgever en werknemer vallen. Er zijn verschillende regelingen mogelijk. Zo kunnen de over gewerkte uren in de vorm van tijd voor tijd vergoed worden, een soort opsparen voor extra vrije dagen dus of een middel om een dag in de week minder te werken. Echter geldt er vaak een toeslag voor overwerk. Voor uren gewerkt boven de dagelijkse 8 uren geldt dan een toeslag van 30%. Werken op zaterdag naast de 40 wekelijkse uren moet worden beloond met een extra 50% toeslag en werken op zon- of feestdagen met 100%. De werkgever moet deze toeslagen ook in tijd dan respecteren. Er zijn echter branches waar werken op zaterdagen gerekend wordt tot de normale wekelijkse arbeidsduur en waarvoor dan geen toeslag geldt. De vrije (zater)dag wordt dan op een andere dag in de week genoten. Als de werknemer er mee instemt dat de werkgever alle overuren in tijd voor tijd vergoedt met inbegrip van de toeslag, dan mag dat. Dus 1,30 uur vrije tijd voor ieder uur dat boven de dagelijkse 8 uur wordt gewerkt, 1,5 uur per uur voor de zaterdagen en 2 uren per gewerkt uur op zon- of feestdagen. De werknemer moet dan in redelijkheid en overleg wel kunnen beschikken over de doorbetaalde vrije tijd op zijn/haar verzoek. Kan dat niet dan zal de werkgever alsnog de gewerkte overuren via het salaris moeten uitbetalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100