Mag een cassière nieuwe (voor haar onbekende) biljetten weigeren?

Ik vandaag bij de winkel en betaalde met het nieuwe 5 euro biljet. De cassière weigerde het aan te nemen. Mag dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een wettelijk betaalmiddel mag niet worden geweigerd. Je zou dus ook 500 euro mogen afrekenen met enkel 5 cent muntjes. De cassiere kan het briefje ook geweigerd hebben met de verdenking dat het vals geld was. In dat geval mag de winkel het geld weigeren lijkt me. Zelf sta ik ook geregeld achter de kassa en ik zou bij verdenking van vals geld het briefje inderdaad weigeren.

Neen. Ze mag alleen een biljet weigeren als ze vermoed dat er fraude (vals geld) in het spel is. In een dergelijk geval kan men verzoeken om de hoofdcassiere of de bedrijfsleider (eigenaar) van de winkel om uw naam gezuiverd te krijgen, de cassiere beticht u min of meer van uitgifte van vals geld.

Ja, dat mag. Mits de winkelier duidelijk aangeeft dat je bepaalde betaalmiddelen niet mag gebruiken in zijn zaak. (Ik betwijfel of daarvan in dit geval sprake is.) "Met een wettig betaalmiddel kunt u goederen of diensten betalen, bijvoorbeeld met geld (biljetten en munten), een chipknip of pinpas. Maar de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier moet wel duidelijk aangeven als u bepaalde betaalmiddelen niet kunt gebruiken. Contant geld weigeren Dat een winkelier bepaalde munten of biljetten kan weigeren is niet wettelijk geregeld. De winkelier bepaalt dit zelf. De winkelier moet dit dan wel duidelijk aangeven, bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. 2 voorbeelden: Een houder van een benzinepomp weigert biljetten van € 100 voor de veiligheid. Een supermarkt accepteert bepaalde munten, zoals 1 en 2 eurocenten, niet bij contante betaling omdat het bedrag wordt afgerond. Alleen met chipknip betalen Soms kunt u alleen met chipknip betalen. Zo kiezen sommige gemeenten er bijvoorbeeld voor om parkeerautomaten neer te zetten die alleen een chipknip accepteren. Extra kosten bij contant betalen Soms worden extra kosten berekend als u met contant geld wilt betalen. Zo kan uw werkgever bepalen dat u in de kantine alleen met een chipknip of pinpas kunt betalen. Als u dan toch met contant geld betaalt, mag uw werkgever strafkosten opleggen. Uw werkgever moet dit dan wel van tevoren aangeven. Betalen met herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten Naast gewone euromunten zijn er herdenkingsmunten en verzamelaarsmunten in omloop. Een herdenkingsmunt heeft een waarde van € 2 en is een wettig betaalmiddel in de hele Europese Unie. Zij zien er aan de muntzijde hetzelfde uit als gewone munten van € 2, maar herinneren op de nationale zijde aan een bijzondere gebeurtenis. Een verzamelaarsmunt heeft meestal een waarde van € 5 of € 10. Deze munten zijn alleen in het land van uitgifte een wettig betaalmiddel. Rol overheid chippen en pinnen De overheid stimuleert het gebruik van de chipknip en de pinpas niet. Het bieden van mogelijkheden om elektronisch te betalen, zoals chippen en pinnen, is een zaak van de banken. De overheid heeft alleen een wetgevende en toezichthoudende functie. "

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/be...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100