Op 2 mei 2013 krijgen we nieuwe briefjes van €5,- maar als ze deze bijdrukken, hebben we dan ook minder crisis, omdat er meer geld in de omloop is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, want "oude" briefjes worden dan omgewisseld voor nieuwe briefjes. Er komt dus niet meer geld in omloop.

Volgens RTL worden alle biljetten vervangen. Dus voor ieder nieuw biljet wat er in omloop komt, gaat er een oude uit. Zo blijven er dus evenveel briefjes van vijf in omloop en wordt geld niet minder waard.

Alle oude 5 eurobriefjes worden langzaam ingetrokken. Op een gegeven moment is zelfs het oude briefje van 5 geen wettig betaalmiddel meer. Dit wordt ruim van te voren aangekondigd. Dit betekend dus dat er qua aantal 5 eurobriefjes het zelfde blijft.

Ik ga er van uit dat de oude briefjes worden vervangen. De banken zullen oude briefjes niet meer (terug) in omloop brengen, wanneer ze deze ontvangen van winkels en klanten. In plaats daarvan zullen ze alleen nog de nieuwe briefjes in omloop brengen. Overigens is het niet zo, dat een crisis kan worden opgelost, of de economie kan worden gestimuleerd door "zo maar" méér geld te drukken en in omloop te brengen. Hierdoor wordt namelijk inflatie veroorzaakt. Als de overheid zo maar geld bijdrukt en in omloop brengt, wordt ieder briefje minder waard: je kan steeds minder kopen voor hetzelfde briefje. Toegevoegd na 16 minuten: Je kan hierover meer lezen op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_standaard_(economie) http://nl.wikipedia.org/wiki/Fiduciair_geld http://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie en http://nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid. De consument moet er op kunnen vertrouwen dat er met zijn geld goederen en diensten gekocht kunnen worden. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Fiduciair_geld staat daarover onder meer: "De overheid stelt zich tot taak ervoor te zorgen dat de geldhoeveelheid die in omloop is niet te veel uit de pas loopt met de hoeveelheid beschikbare producten en diensten die in de samenleving wordt geproduceerd. Wordt er te veel geld in omloop gebracht, dan treedt er inflatie op. De overheid probeert het vertrouwen in het fiduciair geld in stand te houden doordat zij - het accepteren ervan verplicht stelt, - dit geld als middel erkent om belastingschulden mee te vereffenen - en erop toeziet dat er niet te veel van dit geld in omloop wordt gebracht." en "In de 19e eeuw bleef het papiergeld nog steunen op een garantie van betaling in gouden munt [de Gouden standaard, Antoni]. In de 20e eeuw werd de betekenis van de gouddekking steeds geringer, zodat ons geld tegenwoordig volledig fiduciair geworden is." Toegevoegd na 22 minuten: De oude briefjes zullen door de banken onder beveiliging worden afgevoerd en daarna worden verbrand. Je zult ze niet zo maar kunnen tegenkomen in de oudpapiercontainer van je bank om de hoek.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fiduciair_geld
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_standa...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100