Ik las ergens dat je maar 4 jaar recht hebt op studiefinanciering. Klopt dit?

Dan zou ik na deze opleiding geen studiefinanciering krijgen als ik een nieuwe opleiding ga volgen?

Toegevoegd na 11 minuten:
Heb ik wel recht op OV?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat klopt, je hebt vier jaar recht op studiefinanciering. Op zich ook wel logisch, men verwacht dat je dan je studie hebt afgerond waardoor je een (bij)baan neemt waardoor je zelf je studie kan financieren. Overigens mocht je in de eerste vier jaar door bijvoorbeeld ziekte een jaar studeivertraging hebben opgelopen, dan kan je nog een jaar extra stufi krijgen. Ook kan je een lening bij de IB-groep aanvragen voor vervolgstudie.

Dat klopt aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Je krijgt maar 4 jaar stufi op hetzelfde niveau, dus 4 jaar op MBO-niveau en 4 jaar op HBO-niveau. Je kan dus geen stufi krijgen voor 2 MBO-opleidingen of 2 HBO-opleidingen, maar wel voor 1 MBO-opleiding en 1 HBO-opleiding. Die staan namelijk los van elkaar. Daarnaast is het wel zo dat je bij MBO als na een vak- of middenkaderopleiding nog een specialistenopleiding van één of twee jaar gaat volgen, je daar ook nog stufi voor krijgt. Daarnaast kan je voor de paar maanden die tussen twee studies zitten (als je bijvoorbeeld in juni je MBO afrondt en in september met je HBO begint) ook stufi krijgen. Als je te lang over je opleiding doet, krijg je geen extra financiering, het blijft 4 jaar, wel kan je nog een paar jaar lenen bij de IB-groep. Als je een opleiding volgt die van zichzelf langer dan 4 jaar duurt, krijg je uiteraard wel langer dan 4 jaar. Op www.ibgroep.nl kan je alles opzoeken over hoe het in elkaar zit met je stufi. Toegevoegd na 1 minuut: Oja en als je door ziekte oid te lang over je opleiding doet, kan je ook langer krijgen, als je reden goedgekeurd wordt. Toegevoegd na 6 minuten: Ik weet niet of het duidelijk was in mijn verhaal, maar voor een master van 2 jaar krijg je ook een jaar stufi.

Ik meen me te herinneren dat het net anders zat. Je krijgt de duur van je opleiding plus 1 jaar aan beurs. Daarna mag je tot en met maximaal 8 jaar na aanvang van je studie blijven lenen. Ik kreeg iig 5 jaar beurs...

Als je een MBO-opleiding doet krijg je hier stufi voor, als je daarna een HBO-opleiding gaat doen dan krijg je weer 4 jaar. Bij hoger onderwijs (HBO en universiteit tezamen) krijg je in totaal 4 jaar stufi en 3 jaar lening. Als je dus na het HBO naar de uni gaat dan krijg je niet nog een keer studiefinanciering als je die 4 jaar hebt opgemaakt. Maar als je bv 2 jaar HBO hebt gedaan en je gaat daarna naar de uni dan krijg je nog 2 jaar stufi. Wel kun je na 4 jaar stufi 3 jaar een lening krijgen, gedurende die 3 jaar heb je wel recht op OV. Als je niet wilt lenen maar toch die OV wilt dan kun je een 0-euro-lening aanvragen.

Je krijgt in principe zolang stufi als je studie volgens de boekjes duurt. De meeste universitaire opleidingen duren 4 jaar en dan krijg je dus 4 jaar stufi, als je er langer over doet kun je alleen nog lenen. Doe je een 5jarige opleiding (wat vooral voorkomt bij meer technische studierichtingen) dan heb je 5 jaar recht op stufi. Zolang je recht op stufi hebt, heb je ook recht op een studentenovjaarkaart.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100