Hoe gaat het in zijn werk als je ( een gedeelte ) van de opbrengst van je boek wil schenken aan een goed doel?

Ik vroeg me af hoe het zat met schenken aan een goed doel uit de opbrengst van een boek. Stel dat je besluit om van elk verkocht boek 1 euro aan een goed doel te schenken, moet je dat doel van tevoren op de hoogte stellen en het vermelden in je boek? Moet je dan elke maand het bedrag storten, of is het voordeliger om eens per jaar te doneren? Kortom : Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zal voor de meeste auteurs een grotere zorg zijn, hoe ze in vredesnaam een uitgever voor hun boek kunnen vinden, dan de vraag hoe ze met hun boek een goed doel kunnen sponsoren. Als het zover is, dat je een uitgever hebt gevonden, dan zul je met hem moeten onderhandelen. Dan zal vanzelf ter sprake komen, dat je een goed doel op het oog hebt, en dan zullen (als de uitgever dat wil) de onderhandelingen verder gaan met vertegenwoordigers van dat goede doel. Want het is natuurlijk nog helemaal niet zeker of dat goede doel ook wil meewerken. Dat zal liggen aan de financiele bijdrage per verkocht boek, maar vooral ook of dat goede doel wel past bij je boek. Zo zal stichting "Wakker Dier" helemaal niet happig zijn op 1 Euro per verkocht boek, als de personages in je boek aan de lopende band karbonaadjes lopen te eten. Wat hier aan de hand is, dat je niet alleen maar met verkochte boeken een goed doel steunt, maar dat jij het goede doel ook "gebruikt" om meer boeken te verkopen. Want de kans is groot dat als op (of in) het boek staat vermeld, dat er een gedeelte van de opbrengst naar het goede doel gaat, dat de verkoop zal stimuleren. De eerste stap is dus de uitgever, en hij zal weten hoe het verder moet als hij dit ook ziet zitten. Als het een goede uitgever is, dan hoef jij verder nergens naar om te kijken, voor wat betreft het afdragen van geld; daar zal hij voor zorgen.

Een idee is misschien om het door u gekozen goede doel te steunen buiten de uitgever om. Dus ook geen vermelding in uw boek. U wilt gewoon een door u uitgekozen goed doel steunen. In dit geval zou u kunnen denken aan een periodieke gift gedurende minimaal 5 jaar. Voordeel: Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar, zonder drempel en plafond. Deze giften moeten wel in een bij de notaris opgemaakte akte zijn vastgelegd voor een periode van ten minste 5 jaar. Voor aftrekbaarheid periodieke gift hoeft de instelling niet per se het ANBI-keurmerk (Algemeen Nut Beogende Instelling) te hebben. Het nadeel dat u de opbrengst uit verkoop van uw boek als inkomen moet opgeven valt zo weg tegen de volledige aftrekbaarheid van de periodieke gift. Een nadeel kan ook zijn dat u niet precies weet hoeveel inkomen u gaat krijgen over de verkoop van uw boek in de komende 5 of meer jaren. Het nadeel van de eenmalige notariskosten zullen er voor u niet zijn. Instellingen maken vrijwel altijd (graag) gebruik van notarissen die voor een 'vriendenprijsje' of om niet de notariële akte t.a.v. de periodieke gift willen opstellen. NB: Vanaf 2012 mag een gift aan een culturele instelling verhoogd worden met 25%. Als de periodieke gift € 1000 bedraagt is het aftrekbaar bedrag € 1250. Belastingteruggave in dit voorbeeld € € 525, een bedrag dat u in mindering kan brengen op de te betalen inkomstenbelasting + de verschuldigde ZVW-premie overige inkomsten (5%)

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100