Kan een nutsbedrijf, dat jarenlang automatisch afschrijft, en het 1x niet doet, je vervolgens daarvoor een rekening laten sturen voor incassokosten?

Het gaat mij er eigenlijk om of het een plicht is dat een bedrijf dat over een machtiging beschikt daar gebruik van moet maken. (Zo niet dan moet ik ook nog voor mijn vakantie daarvoor maatregelen nemen.)

Toegevoegd na 26 minuten:
Normaliter ga je er van uit dat als je een automatische machtiging aan een bedrijf hebt afgegeven, je daar niet meer naar hoeft om te kijken. Echter als een bedrijf daar opeens geen gebruik meer van maakt, ben je toch verplicht je rekening te betalen. Om incassokosten te vermijden moet je dan je account blijven monitoren tijdens je afwezigheid (bijv. bij vakantie)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan men doen, als dit in de algemene voorwaarden staat. Als het bedrijf de mogelijkheid aanbiedt om met automatische incasso te betalen en jij stemt daarmee in, dan moet het bedrijf van die machtiging gebruik maken. Jij moet er echter wel voor zorgen, dat incasso mogelijk is. Als bijv. het saldo ontoereikend is, kan het bedrijf niet incasseren. Het bedrijf stopt niet 'zomaar uit zichzelf' met incasseren. Sommige bedrijven doen dan enkele dagen later nog een poging, andere bedrijven sturen ee brief met acceptgirokaart. Het hangt er ook af van wat in het incassocontract staat dat het bedrijf en de bank zijn overeengekomen. Incassokosten worden vaak pas in rekening gebracht nadat een nieuwe betaaltermijn (bijv. van 14 dagen) ook verstreken is en zeker niet 'vanuit het niets'. Maar het aanmaningen- en incassoproces kan ieder bedrijf voor zich bepalen als de klant maar uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst hiervan op de hoogte wordt gesteld. De betaling hoort immers ook bij de overeenkomst die je aangaat.

Als je niet genoeg geld op je rekening hebt staan zodat ze niet af kunnen schrijven, ja dan kun je incassokosten krijgen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100