Wat kan je het best doen als een leerling weigert om de les uit te gaan?

En wat juist niet.

Je stuurt de leerling eruit omdat hij iedereen afleidt en stoort in de les.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als hij echt niet weg wil gaan gewoon naar de mentor of teamleider gaan.

Duidelijk zeggen wat je van hem wilt. De les stoppen. Rustig wat voor jezelf gaan doen. Je de pies niet lauw laten maken. De andere leerlingen zullen hem wel terecht wijzen. Gebeurt dit niet, dan na de les met de directeur/mentor/ouders bespreken. Als je tijdens de les al weg gaat geef je hem 'de klas', dat zou ik niet doen. Jouw lokaal, jouw regels.

Juridisch sta je wel heel erg sterk: dit valt onder lokaalvredebreuk. In dat geval kan de politie een dergelijke leerling uit een lokaal laten halen en ergens anders in een lokaal weer indoen - een geval zoals in Nieuwegein is gebeurd heeft die politiekorpschef van Regeringswege een "Aanwijzing van Rechtswege" voor op zijn conduitestaat voor gekregen: hij zat fout. Voorts hebben ouders met een school een contract getekend waarin dit allemaal staat: vooral bijzondere scholen hebben een hele lange waslijst waarnaar je je hebt te gedragen: als voorbeeld het Reformatorische Canisiuscollege in Apeldoorn waar meisjes absoluut niet in een lange broek mogen verschijnen, zelfs niet op de fiets.

Vraag het diegene 1 keer, je gaat niet de klas uit? Nee? Dus je blijft in dit lokaal? Prima, ik wil je niet bij mijn les hebben, dus dan gaan wij... En vervolgens ga je met de rest van de leerlingen naar een andere ruimte. Officieel schrijven naar de ouders. Overleg met hen en de directie of hij tijdens jouw uren opgevangen kan worden in een ander lokaal of bv de directie, je hoeft dit niet te pikken.... In de pauzes of na school kan hij (of zij) de verloren tijd komen inhalen in de vorm van zelfstudie en extra huiswerk, tot diegene zich normaal kan gedragen.... Succes!!! Toegevoegd na 19 minuten: Deel de leerling wel even mee, dat jullie verplicht zijn het verplichte aantal lesuren te bieden, en niet op komen dagen op de vervangde tijden gezien worst als spijbelen, daar is op school vast een goed protocol voor, zoals schorsing .... Toegevoegd na 20 minuten: Gezien worst..... Gezien word, natuurlijk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100