Als er bij je rekening onvrijwillig bedragen worden afgeschreven door hackers, betaalt de bank je dit dan terug?

...Of ben je het geld dat kwijt?
Uiteindelijk kan jij er niks aan doen...

Weet jij het antwoord?

/2500

De bank betaalt niets terug,.. want dan is hun excuus,. "sorry meneer / mevrouw,.. daar hebben wij niets mee te maken' of ze zeggen: "dan had u uw computer beter moeten beveiligen" Ze proberen altijd wel wat te bedenken.

De bank is verplicht om er voor zorg te dragen dat hackers geen invloed uit kunnen oefenen op uw rekening. Afschrijvingen die gedaan worden door derde zonder dat het uw schuld is zijn dan ook ten laste van de bank. Het is ook daarom dat een bank een verificatiecode sturen naar uw telefoon of kaartlezer.

De bank beheert jouw rekening. De bank zelf zal het jou niet terugbetalen, wel kan jij naar de bank toe en daar aangeven dat iemand jouw computer gehackt heeft. Met jou toestemming kan je dat bedrag laten terugstorten, dan gaat het geld van de rekening van de hacker af en krijg jij het teruggestort. Als de hacker eenmaal achterhaald is kan die aangegeven worden bij de politie.

Er zijn twee 'fases' van bewijsvoering. De eerste is dat jij aannemelijk moet maken dat jij het slachtoffer geworden bent van 'hackers' of van phishing. Die bewijslast ligt bij jou. De tweede fase is dat aannemelijk moet zijn dat jij zorgvuldig omgegaan bent ben jouw beveiliging en gegevens. Het bewijs dat je dit niet gedaan hebt ligt bij de bank, maar let wel, als jij tijdens het onderzoek een keer aangegeven hebt dat iemand anders jouw pincode heeft dan hang je. Als dus vaststaat dat jij slachtoffer bent van hacken/phishing en jij dit redelijkerwijs niet kon voorkomen, dan zal de bank de geleden schade terugboeken (en vervolgens zelf op de daders verhalen).

Bronnen:
http://www.consumentenbond.nl/test/elektro...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100