Verklikken of niet? Een cliënt waar ik schoonmaak voor de thuiszorg vertelde mij dat hij prima zelf kan schoonmaken, maar dat hij gewoon invult ...

dat hij niks kan. 'Dat doet iedereen.' Het is een vreselijke man, ook nog eens en het gaat om gemeenschapsgeld. Zal ik het melden? Of ben ik dan een stomme klikspaan. Ik ben wel bang voor ruzie, want hij weet dan natuurlijk wel dat ik dat heb gezegd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beste Snuffel, ik begrijp je dilemma. Je kunt echter ernstige problemen krijgen als je dingen doorgeeft. De privacy van je clienten moet gewaarborgd blijven, alles aangaande de persoonlijke leefomstandigheden van je client dien je voor je te houden , TENZIJ de client JOU beledigt of anderszins je integriteit geweld aan doet. Dan alleen mag je DAT melden. Ga je aangeven en komt de client er achter dan zal hij met succes jouw ontslag kunnen bewerkstelligen. Lees je arbeidscontract /protocol er maar op na. Het zou jammer zijn als je je in de vingers snijdt omdat je je burgerplicht kent. Je geheimhouding plicht staat daar echter boven tenzij een rechter je daarvan ontheft en je geen beroep op verschoning doet. Toegevoegd na 7 minuten: Gezien je aversie tegen deze man kun je beter overplaatsing vragen. Iemand van 85 als zorgfraudeur te melden wordt een lastige zaak, je hebt wellicht geen inzicht in het CIZ rapport, kijk uit dat je je niet laat drijven door persoonlijke aversie. Deze man woont wellicht thuis omdat hij zorg krijgt. Stopt dat , dan kan het bejaardentehuis worden. Dat kost de staat veel meer.....

Ik zou het aan je werkgever vertellen. Daar weet men waarschijnlijk wel hoe je het beste kunt handelen in zo'n situatie.

Ik zou het inderdaad ook melden bij mijn werkgever. Op zo'n manier werk je daar toch niet prettig meer? En zo te lezen deed je dat toch al niet, want je schrijft dat het een vreselijke man is. Het is verachtelijk dat er mensen zijn die schijnbaar zo om denken kunnen te gaan met gemeenschapsgeld en met hun medemens. Er zijn zoveel mensen die wél hard de hulp nodig hebben, die misschien nu (onnodig) lang op de wachtlijst zijn door dit soort lieden. Ik zou bijna zeggen dat je de morele verplichting hebt om het te melden. Hoef je er misschien meteen niet meer naar toe. Ik snap eigenlijk niet goed hoe deze man de indicatiesteller zo op het verkeerde been heeft kunnen zetten, vooral in de huidige tijd, nu men steeds strenger en strenger wordt. Waarom ben je bang dat hij erachter komt dat jij degene bent die de melding gedaan heeft? Ben jij de enige medewerker van de thuiszorg die daar komt of zo? En dan nog! Waarom ben je bang voor ruzie? Je staat volledig in je recht. Overleg anders eens met je collega's. Succés!

Ja, Snuf, gewoon melden. Juist door zo'n types - en de leidinggevende graaiers aan de top - wordt de zorg onnodig duur(der). Je bewijst er de gemeenschap een goede dienst mee en niemand zal je erop aanspreken. Dit heeft echt niets met verklikken te maken. Je zou het eerder als je morele plicht kunnen zien! Succes!

Lastige is dat de situatie niet altijd is zoals die lijkt. Ik roep zelf dat soort dingen wel eens voor de gein bijvoorbeeld ("ach, jullie weten toch wel dat ik die rolstoel alleen heb omdat ik gewoon te lui ben om te lopen?") en iemand kan ook uit trots het voor willen doen komen alsof hij meer kan dan in werkelijkheid. De indicatiestelling voor huishoudelijke hulp is bovendien vrij strikt. Aan de andere kant: ik vind dit wel een signaal om serieus te nemen. Als het waar is wat hij zegt, is hij een fraudeur en wel precies van dat type waardoor de mensen die dit soort voorzieningen heel hard nodig hebben, het lang niet altijd krijgen. En dan zou ik het een heel smerige streek vinden. Ik zou het dus zeker bespreken met collega's of werkgever, en vragen wat zij ervan denken, of hoe zij met dit soort dingen omgaan. Eventueel kan jij - of je baas - de WMO (ik neem aan dat deze man geen zorgzwaartepakket heeft, dus dat hij huishoudelijke hulp krijgt uit de WMO) bellen en eerst eens de situatie uitleggen zonder dat je namen noemt. Kunnen ze zelf aangeven of ze dit dusdanig serieus nemen dat ze meneers naam willen weten. Ik vind iemand die fraude meldt overigens zeer zeker geen 'stomme klikspaan'. Voor mij ben je dan een goed burger, met een hoop lef. Toegevoegd na 2 uur: Ik lees net dat de man 85 is. Als hij nog niet zo heel lang geleden weduwnaar is geworden/is gescheiden/zijn vrouw om een andere reden is weggevallen, zou het kunnen dat dit de reden is dat hij huishoudelijke hulp krijgt. Bij een hoge leeftijd wordt soms uit coulance deze zorg toegekend wanneer bijvoorbeeld de vrouw het altijd deed, nu niet meer kan, en de man nooit eerder het huishouden heeft gedaan. Het idee daarachter is dat het niet meer redelijk is om van iemand van 80 te verlangen dat hij al deze - voor hem nieuwe - handelingen gaat leren.

Er is een beoordeling geweest dat hij recht heeft op hulp. En bedenk dat sommige mensen geestelijk achteruitgaan en dingen beweren die helemaal niet kunnen! Dus wees zeker van je zaak dat je cliënt 100% bij de tijd is.

hij kan wel zeggen dat hij zelf kan schoonmaken, maar is dit ook echt zo? (wishful thinking) Hoezo een vreselijke man, dankzij hem heb je wel een betaalde baan. Zeker als je "bang" bent voor ruzie gewoon je werk doen dan valt er immers op jouw niets aan te merken

absoluut melden, er wordt aan alle kanten bezuinigd in de zorg, het PGB op de schop, de geestelijke gezondheidszorg gaat geld kosten in 2012 en er gaan bij GGZ banen verdwijnen. mensen met weinig geld en een grote behoefte aan die specifieke soorten zorg krijgen al die problemen over zich heen en hebben geen idee hoe nu verder. dat zo'n meneer misbruikt maakt van de mazzel dat ze hem op zijn woord geloven is(zeker nu) absoluut niet iets waar ik aan zou willen meewerken.

Iemand krijgt niet zomaar thuiszorg, daar wordt van alle kanten naar gekeken of iemand dit nodig heeft. Ze zijn daar erg streng in. Een indicatie voor thuishulp krijg je niet makkelijk. Er zijn veel mensen die daar erg veel moeite voor moeten doen hulp te krijgen. Het zou heel goed kunnen dat deze man wel zegt dat hij alles kan, maar dat bleek dat hij het toch verwaarloost. Maar ik zou het toch melden, vooral als je er zelf last van hebt. Wat ik mij kan voorstellen:)

het gaat om een man van 85 lees ik, die kan meestal wel wat hulp gebruiken. dat je het een vreselijke man vindt is vers twee. ik zou gewoon naar de leiding stappen en zeggen dat ik liever niet meer voor deze meneer wil werken.

Helemaal met mn voorgangster eens ! Zowiezo melden, een ander die echt om hulp zit te springen gaat dan voor. Maar met zijn leeftijd zal hij toch wel wat hulp nodig hebben denk ik. Nu dat...vreselijke man ! Dat zeker melden bij je werkgever, mijn opa was ook zo,n vreselijke man... maar omdat hij zo,n 90 jaar was,had hij wel hulp nodig. Ze hebben het toen zo opgelost dat er elke paar maanden een ander kwam, ze hebben er ook al eens een man naartoe gestuurd, daar baalde hij geweldig van :-) Jij mag ook best wat plezier in je werk hebben lijkt me zo.

Een man van 85 is niet meer volledig in staat om het huishouden te doen. Hij zou heus wel de kleine dingen kunnen doen. Maar van een man van 85 mag en kan je niet verwachten dat hij de ramen gaat lappen op een trap, de gordijnen afhaalt en dat soort grote klussen. Ik weet niet hoe vaak je er komt maar het kan zijn dat hij maar 1 of 2 uur heeft gekregen per week. Het lijkt me beter dat je met je leidinggevende gaat praten om bij hem weg te gaan. Want bij iemand werken waar je een hekel aan hebt werkt niet.

Absoluut melden! Hulp is er voor degenen die het zelf niet kunnen. En als hij echt zo slim is om de boel voor de gek te houden, dan moet hij het maar beter volhouden. :-)

1. absoluut melden Zonder melding hiervan kan er ook niks veranderen. Laat het daarna aan de deskundigen maar over wat ermee gedaan wordt. 2. opkomen voor jezelf Tegen je baas zeggen dat je uit idealistisch oogpunt niet wil werken bij deze man. Je wil iets betekenen voor mensen die het nodig hebben en niet voor iemand die er op deze manier mee om wenst te gaan. Er zijn mensen voor jou die het harder nodig hebben als hij. Of hij wel of niet de waarheid spreekt en wel of niet voor zichzelf kan zorgen doet er hierbij niet toe. Als dit is wat hij zegt, dan mag je dit aan de deskundigen overlaten om daar een beslissing in te nemen. Jij moet met voldoening en plexzier naar je werk kunnen gaan. Ook als je baas beslist dat je daar wel heen moet blijven gaan, kan je baas je misschien handvaten meegeven om hier makkelijker mee om te kunnen gaan. En bedenk maar zo, aan het eind van de dag is die onmogelijke man maar een man waar je verder niks mee te doen hebt en kan jij lekker genieten met mensen die je wel om je heen wilt hebben ;-) Toegevoegd na 4 minuten: En met melden bedoel ik: meld het bij je leidinggevende. Hij is degene die weet wat hij hiermee kan doen en degene die de verantwoordelijkheid moet dragen hier wel of niet meer mee te doen. Wat jij in ieder geval niet moet doen is met tegenzin bij die man blijven poetsen of met dit dilemma rond blijven lopen. Straks heb je geen plezier meer in je werk...

Heb je er al eens met je collega's over gesproken? Misschien hebben zij dezelfde ervaring met deze man en kunnen jullie gezamenlijk naar de leiding stappen.

Wss is het gewoon grootspraak. Iets niet meer kunnen wordt ervaren als vernederend. Mss is dat ook het geval van deze man die mss wel heel naar overkomt komt maar wel een heel klein hartje heeft?? Buiten dat wordt er wel beoordeeld of iemand in aanmerking komt voor thuiszorg. Of die beoordeling altijd klopt durf ik te betwijfelen, maar er zal een doktersverklaring bij te pas moeten komen, denk ik zo?? Je zou erover kunnen praten met thuiszorg. Dan ben jij het kwijt en ligt de verantwoordelijk daar. Vindt het wel goed van je dat je niet wegkijkt zoals veel mensen zouden doen in jouw situatie.

Met alle respect maar iemand krijgt niet zonder slag of stoot een indicatie voor hulp of voorzieningen. Daar gaat heel wat aan vooraf. Voor alle facetten van diverse hulp of voorzieningen komt men na een medische indicatie terecht bij de verantwoordelijken in hun professie voor een intake gesprek. Na de intake krijgt men pas hulp of een voorziening. U dient zich alleen met de uit te voeren werkzaamheden te bemoeien en hoeft niet in discussie te gaan met een client. U hoeft dus geen plaatst te nemen op de zetel van een arts of beoordelaar. U kunt alleen diverse dingen doorgeven aan uw meerdere die betrekking hebben op een veilige werkomgeving voor u en uw client. Of bij een gewijzigde gezondheid van uw client. Het is natuurlijk wel meegenomen als men te maken heeft met een goede verstandhouding met een client, maar de handen moeten toch uit de mouwen gestoken worden. Bij de een wordt het makkelijker verdiend dan bij de ander. De een windt je makkelijker om je vinger dan de ander. Doe wat u niet wilt dat u geschiedt, dat ook een ander niet. Gebruik uw gezonde verstand, de Judasrol past u niet.

Je doet gewoon je werk en denkt er bij na dat er velen zijn zoals hij dus je doet je werk en ook geen steek meer en geen steek meer vriendelijker zijn. En/of je meld het aan je vertrouwenspersoon (én je bent geen klikspaan!!!, je komt voor jezelf op) daarbij zou je kunnen aangeven (liever ) niet naar deze cliënt te gaan , omdat , zie eerder beschrevene

Volgens mij moet jij gewoon bij jezelf te rade gaan. Vind jij het de moeite waard om jezelf extra conflicten op de hals te halen of vertrouw je er op dat 'profiteurs' vroeg of laat, hoe dan ook hun verdiende loon krijgen? Je vooral niet ergeren aan dit soort toestanden hoor want er is er maar eentje die er dan last van heeft en dat ben jij zelf. Succes bij het maken van de keuze die JIJ voor JOU op lange termijn als Beste keuze aanvoelt.

Gewoon zeggen! Gewoon doen waar jij je goed bij voelt, die man moet niet profiteren van jou harde werk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100