Waarom moet je bankafschriften 5 jaar bewaren?

Er staan toch alleen oude transacties op die niet meer relevant zijn? En hoe zit het dan nu je geen afschriften meer krijgt, een internetrekening gaat niet verder terug dan max. een jaar...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Diensten/leveringen etc. kunnen gedurende 5 jaar nog gefactureerd worden. Na vijf jaar zijn ze vervallen. Dus om te bewijzen dat iets betaald is, is het handig om de bankafschriften 5 jaar te bewaren. Ook de belastingdienst gaat vijf jaar terug, bijv. om een teruggave achteraf te vragen via een T-biljet. Makkelijk als je de administatie nog bij de hand hebt.

Je moet aan de belasting tot vijf jaar terug verantwoording af kunnen leggen. Kun je dat niet en doet de situatie zich voor dat de belasting ernaar vraagt, dan gaan ze een inschatting maken en kun je een probleem krijgen. Internetafrekeningen kun je te alle tijde opvragen.

Je moet alles bewaren omdat de belastingdienst het recht heeft, tot vijf jaar terug bewijs op te vragen (bij particulieren - bij bedrijven is het meen ik zeven jaar). Ze mogen ook tot vijf jaar terug correcties doen op jouw eerdere aangiftes. Daarom moet je je bewijsmateriaal gedurende die tijd bewaren. Sommige Internetbanken (ING) hebben intussen de mogelijkheid, afschriften tot vijf jaar terug nog in te zien. Maar ja, als de belastingdienst vandaag vraagt je afschriften over oktober 2005 te laten zien, heb je alsnog een probleem omdat die volgende maand weg kunnen zijn. Voor Internetbankieren is het dus raadzaam om bijvoorbeeld twee keer per jaar alles van het afgelopen halfjaar op te slaan op je eigen computer. Dan ben je niet afhankelijk van de terugkijktermijn van de bank. Dan nog een goede strategie voor het maken van een veiligheidskopie van al je bestanden, en je voldoet aan alle eisen.

Luister maar niet naar hun, luister naar mij. Voor particulieren is formeel niets vastgelegd over de bewaartermijn van administratieve gegevens. Er zijn dus geen regels die bepalen hoe lang je je bankafschriften en loonstrookjes moet bewaren.