Kan iemand mij vertellen hoe het kan dat mijn werkgever iedere maand € 2250,00 netto mee naar huis neemt maar wel zorg- en huurtoeslag krijgt?

Ik begrijp dat het iets te maken heeft met het bedrijfsresultaat maar vind het wel erg krom. Iemand die veel minder verdiend en veel minder bedrijfvoordelen heeft krijgt het niet!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik kan me voorstellen dat het erg verwarrend is. Ik zal dan ook proberen het op een zo inzichtelijk mogelijke manier uit te leggen. Ik ga er vanuit (gezien jouw vraag) dat jouw werkgever een eenmanszaak of vof heeft (even voor de duidelijkheid: iemand met een eenmanszaak kan gewoon personeel hebben). Iemand die een emz of vof heeft krijgt winst uit onderneming. Deze winst wordt in de aangifte inkomstenbelasting aangegeven en daarna wordt er gekeken welke aftrekposten er zijn alvorens het belastbare inkomen bekend is. Dit belastbare inkomen is de basis voor de berekening van zorg- en huurtoeslag. Iemand die winst uit onderneming geniet heeft het voordeel dat er aardig wat extra afrekposten zijn voor de berekening van het belastbaar inkomen. Zo zijn er starters- en zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Door dit soort zaken kan het belastbaar inkomen aardig worden gedrukt. Daarnaast kan het zijn dat er in de onderneming veel fiscale elementen zijn die zorgen voor een lagere winst op papier (bijvoorbeeld afschrijving). Ook zaken als FOR (fiscale oudedagsreserve) en AOV-premies kunnen het belastbaar inkomen aardig drukken. Het kan dus voorkomen dat de onderneming genoeg liquide middelen heeft om de eigenaar iedere maand € 2250 in prive kunnen laten opnemen terwijl zijn winst een stuk lager ligt. Het is lijkt inderdaad erg krom. Waar je wel rekening mee moet houden is dat mensen die in loondienst werken iedere maand verzekerd zijn van een vast inkomen. Iemand met een eigen zaak loopt ondernemersrisico en is dus nooit verzekerd van een goed inkomen. Daarvoor zijn al die fiscale voordelen in het leven geroepen. Overigens ben ik wel van mening dat als iemand stelselmatig veel teveel geld naar prive overmaakt dit niet goed is voor de toekomst van het bedrijf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100