Gaat het hier (zie plaatje) om 'Rentepercentage' of 'Effectieve rente'?

Een hypotheekverstrekker geeft twee waarden aan bij de hypotheekrenteoverzichten die betaald worden.
Nl. 'Rentepercentage' en 'Effectieve rente'. Die laatste is 0,1% hoger. Die 0,1% extra hangt samen met 'wanneer je betaald, aantal betaalmomenten per jaar en afsluitkosten'.

De onderstaande tabel (hypotheker.nl), is dat de 'effectieve rente' of het 'rentepercentage' (dus excl. de genoemde kosten)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het ligt niet aan extra kosten maar inderdaad het moment waarop je betaalt. Het rentepercentage is per jaar. Het jaarbedrag aan rente wordt door 12 gedeeld. Als je 1/12 op 1 januari betaalt, betaal je eigenlijk 365 dagen te vroeg. Omdat je iedere maand een maand minder 'te vroeg' betaalt, heeft het aan het eind van het jaar meer gekost dan dat je het totaalbedrag in één keer had betaald. Over de te vroeg betaalde bedragen ontvang je namelijk geen rente meer, en dat kost je dus indirect geld. Banken geven altijd het jaarpercentage op. Dat kun je delen door 12 voor de maandlasten aan rente. Wat het effectief is wordt bepaald of je aan het begin of het einde van de maand betaalt.

Afsluitkosten of provisie zijn kosten van het krediet. Je krijgt als het ware 99% en je betaalt 100% terug, gespreid over de looptijd. Afgezien daarvan is alleen bij betaling eens per jaar achteraf, dus na 12 maanden, de betaalde rente gelijk aan de effectieve rente. Als het goed is zal de Hypotheker op zijn website duidelijk maken wat de betaalde rente en wat de werkelijke, dus effectieve rente is. Anders vergelijk je appels met peren in geval de ene lening per kwartaal en de andere per maand moet worden betaald.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100