is 5 mei een verplichte vrije dag?

Ik werk part-time in de gehandicaptenzorg, vaste uren, en nu wil.....nou ja..... eist mijn teamleidster dat ik morgen gewoon werk, ik draai geen weekenddiensten ....

Weet jij het antwoord?

/2500

5 mei is 1 keer in de 5 jaar een vrije dag, een zogenoemd lustrum. Dit was vorig jaar het geval.

5 Mei is een nationale feestdag. Dat houdt niet in dat het een verplichte vrije feestdag is. In veel CAO's is vastgelegd dat er om de 5 jaar wel een vrije dag gegeven zal worden (2015, 2020,2025). Voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs geldt dat het schoolbestuur besluit of de school gesloten is op 5 mei. Als u bij de rijksoverheid werkt bent u waar mogelijk vrij. Het hangt af van uw dienst. De overheden en semi-overheden werken volgens het beleid van de rijksoverheid, maar mogen daarvan afwijken.

Ligt eraan onder welke CAO je valt. Echter het is zoals hierboven aangegeven om de 5 jaar een officiële feestdag en dit was vorig jaar het geval en helaas dit jaar dus niet. Veel ambtenaren zijn dus wel vrij, maar dan is dit in de CAO geregeld.

Moet ik mijn personeel vrij geven? Voor de meeste bedrijven geldt Koninginnedag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor de 5e mei ligt dat iets anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de CAO-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrijaf heeft op die dag. Om erachter te komen of je werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei, is het aan te raden om de CAO te raadplegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100