Hoe kwam de opbrengst van de verkoop van de aandelen AFC AJAX NV door de vereniging Ajax bij de NV terecht ?

Normaal lijkt me dat verkopende aandeelhouder (vereniging Ajax) de opbrengst incasseert. Bij Ajax is het 'opeens' eigen vermogen van de NV.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het bestuur van Ajax heeft een NV opgericht, in de statuten opgenomen dat het eigen vermogen zo-en-zoveel is, verdeeld over aandelen met een nominale waarde van X. Bij de oprichting hebben de oprichters van de NV deze aandelen moeten "volstorten". De nominale waarde van de aandelen was dus al in de NV aanwezig toen voordat de verkoop geschiedde. Vervolgens zijn de aandelen in de verkoop gegaan. Bij de verkoop komt dan op de balans: Activa: KAS € ...... Passiva: Eigen Vermogen: Aandelenkapitaal € ...... Algemene reserve € ...... Het leuke is, dat je in de statuten kunt opnemen dat je 100 aandelen van € 1 hebt, maar als er mensen zijn die € 2,50 per aandeel betalen, heb je "ineens" een eigen vermogen van € 250 (namelijk € 100 aandelenkapitaal en € 150 reserve). En ja, iedereen kan een NV oprichten.

Als de aandelen van de vereniging zijn dan verkoop te vereniging de opbrengst komt terecht bij de verkopende partij. Als de verkopende partij dit weer verstrekt als lening aan de NV of de nv meer aandelen uitgeeft kan de verkopende partij de lening verstrekken of de nieuwe aandelen kopen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100