Belastingaangifte: eerst optellen en dan afronden, of eerst afronden en dan optellen?

Bij het doen van de belastingaangifte moeten alle bedragen worden afgerond op hele euro's. Dit afronden hoeft niet wiskundig te gebeuren; je mag in je eigen voordeel afronden. Als het jou beter uitkomt mag je dus € 2,70 afronden naar € 2, en mag je juist € 4,20 afronden naar € 5, net wat voor jou voordeliger is.

Tot zover is de afrondregel mij duidelijk.

Maar wat zijn de regels als je meerdere bedragen bij elkaar moet optellen? Stel bijvoorbeeld dat ik twee spaarrekeningen heb, en dat ik mijn totale spaarsaldo moet opgeven. Op de ene spaarrekening staat € 1,70 en op de andere spaarrekening staat maar liefst € 2,60 (fictieve bedragen natuurlijk, het gaat om het idee).

Mijn doel is: een zo laag mogelijk spaarsaldo opgeven.

Wat is de toegestane manier:

a)
Op de ene spaarrekening staat € 1,70. Ik rond dit af in mijn voordeel naar € 1.
Op de andere spaarrekening staat € 2,60. Ik rond dit af in mijn voordeel naar € 2.
Nu tel ik beide afgeronde bedragen op. Het totale spaarsaldo dat ik in mijn aangifte zet wordt dus € 3.

b)
Ik tel de saldi van beide spaarrekeningen op. Mijn totale spaarsaldo wordt € 1,70 plus € 2,60; dat is dus € 4,30.
Dit bedrag rond ik af in mijn voordeel. Het totale spaarsaldo dat ik in mijn aangifte zet wordt dus € 4.

Nogmaals: de belastingdienst zal vast geen probleem maken van die ene euro, maar het gaat me om het principe. Welke manier is officieel juist: eerst afronden en dan optellen, of eerst optellen en dan afronden?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het afronden op een hele euro naar eigen voordeel geldt voor ieder bedrag dat je daadwerkelijk invult in het aangifteorogramma. Als dat een optelling is van meerdere bedragen en er maar 1 vakje voor is rond je dit af aan het eind.Als je bijv 10 aftrekbaee giften aan het Rode Kruis hebt gegeven tel je ze eerst op en rond je het in te vullen einbedrag af op een hele euro naar boven. Er zijn echter zeer veel 'vakjes' die je per item moet invullen. Bijv. bankrekeningsaldi (als je in totaal boven een bepaald bedrag komt). Die rond je per in te vullen rekening in eigen voordeel af op een hele euro. Als je aan 30 instanties aftrekbare giften hebt gegeven: ook zo. Op hele euro afgerond bedrag per instantie invullen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100