Een jongen wie ik onderdak verleen krijgt geen uitkering omdat wij zogenaamd een gezamenlijke huishouding zouden hebben. Stress. Waar kan ik terecht?

Er is nooit sprake geweest van een gezamenlijke huishouding. Dit is nooit de bedoeling geweest en het is ook niet zo. Wij menen alles eerlijk te doen. Maar de arrogantie van de macht van de gemeente enschede speelt een grote rol. Klein duimpje tegen Goliath, zoiets.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Is hij volgens de Gemeentelijke Administratie op jouw adres ingeschreven? Ontvang jij een uitkering? Je kunt zorgen dat hij een postadres krijgt. Bijv bij daklozenopvang of Leger des Heils. Op dit adres kan hij dan een basisuitkering (WBB) aanvragen. Was hij, voor de huidige situatie, woonachtig in deze gemeente? Kan hij in aanmerking komen voor eigen woonruimte, 2e kans woonbeleid of sociale opvang in jouw gemeente? Of in de gemeente waar hij voorheen was ingeschreven? Aannemende dat hij niet in deze situatie is gekomen vanwege het kwijtraken van z'n huissleutels, moet jij je serieus de vraag stellen of jij zijn ideale 'hulpverlener' bent. Ben jij bereid en instaat om naast z'n opvangadres, slaap en leefplek hem ook financieel bij te staan? En de kennis in huis hebt om hem verder te begeleiden? Realiseer jij je dat het niet ontvangen van een uitkering ook inhoud dat hij waarschijnlijk geen ziektekostenverzekering heeft. En dat dit tegenwoordig verplicht is? Ofwel is het misschien niet beter dat hij samen met maatschappelijk werk een officiële opvangplek zoekt en daarvanuit een zelfstandig leven (met dito) woonruimte opbouwd?

Helaas deel je wel een huishouding, je leeft namelijk met zijn alle in dezelfde woning en er mag redelijkerwijs verwacht worden dat jullie samen delen in de woonlasten. Vaak wordt dan naar het gezinsinkomen gekeken, dus het gezamenlijk inkomen van alle huisgenoten die een zelfstandige woning delen. Maar je zou het bij rijksoverheid kunnen navragen hoe jullie situatie bezien wordt.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100