Hoe kan de benzine nu bij ons duurder worden als gevolg van Libie?

Die benzine die nu aan de pomp te verkrijgen is, is toch van ver voor het gebeuren in Libie?
Het duurt toch een tijd voordat de olie is opgepompt, geëxporteerd, omgezet tot benzine, vervoerd naar Nederland, en vervoert naar de pompstation.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kom gewoon van de boerderij. Maar als er vorst in de lucht zat,of het begon te vriezen. Dan werd de boerenkool,en de prei ook een stuk duurder. Terwijl de winkels nog genoeg voorraad hadden. Maar olie is lange termijn denken. Er is genoeg olie in voorraad. Maar men koop in ,op lange termijn. En die prijs wordt nu al doorberekend.

Het is sowieso een fabeltje dat de benzineprijs gekoppeld is aan de olieprijs. Als de olieprijs zakt, daalt de benzineprijs niet. Maar daarnaast kun je het ook zo zien. Alle olie die er tussen bron en consument is, kun je als een buffer zien. Gebruik hetzelfde beeld van de buis met knikkers als toen je vroeger bij natuurkunde over elektrische stroom moest leren. Als je er aan de ene kant een knikker bij doet, valt er aan de andere kant een uit. Zo is het met de olie ook. Jij tankt, er moet meer olie aan de andere kant in de buis, het systeem geduwd worden. Ik zou dat ook doen als ik een oliemaatschappij had, om de boel gewoon lekker simpel te houden. Je kunt wel van elke liter die je hebt gaan berekenen hoeveel hij gekost heeft en wat precies van die liter dan de opbrengst zou moeten zijn, maar hoe ga je dat zonder al te veel kosten doorberekenen aan de klant? Je kunt eenvoudiger de huidige olieprijs pakken en die doorberekenen. Het enige verschil is dan nog de hoeveelheid olie waarmee je ooit begonnen bent, en dat noem je dan een investering.

het probleem zit hem niet in libie (2% wereldproductie) maar in de reacties eerst was het tunesie, daarna egypte, nu libie. de kans dat het in saudi arabie of iran nu mis gaat word steeds groter en als het daar mis gaat gaat de prijs omhoog. om dit risico in te dekken zijn grote producenten nu al meer olie aan het opslaan voor het geval saudi arabie of iran stil komt te staan. en als er meer vraag is doordat men meer wilt opslaan en de productie stijgt niet mee doordat libie niet meer levert stijgt de prijs. gewoon een kwestie van vraag en aanbod ook al lijkt dit op het eerste gezicht niet zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100