Hoe kan het dat er verschil is tussen het jaarinkomen op mijn laatste loonstrook en het bedrag dat door de hypotheekadviseur is uitgerekend?

Het verschil is iets meer dan 1500 euro.

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk omdat je hypotheekadviseur niet de overuren en of andere extra betalingen heeft meegerekend (die staan immers niet vast) , of je hebt een hoger uursalaris gekregen en dat heeft hij uitgesmeerd over het hele jaar.

Je hypotheekadviseur heeft je jaarsalaris uitgerekend op basis van de gegevens die jij hem verstrekt hebt. Waarschijnlijk je bruto maandsalaris x 12 plus 8% plus eventuele eindejaarsuitkering. Eventueel extra inkomen dat je hebt opgegeven zou ook kunnen. Je werkgever heeft op je laatste loonstrook neergezet wat je brutoloon is geweest het afgelopen jaar. Dat bedrag is dus correct en daar moet je van uit gaan. Er zijn een hoop zaken die van invloed zijn op je brutoloon. Als je brutoloon in werkelijkheid lager is dan de hypotheekadviseur heeft berekend dan kan dat (ervan uitgaand dat hij geen fout heeft gemaakt) een aantal oorzaken hebben: - je bent niet een heel jaar in dienst geweest; - je hebt in de loop van het jaar salarisverhoging gekregen (als je dan 12 keer je laatste salaris doet kom je hoger uit dan als je bijvoorbeeld 9 keer je oude salaris neemt en 3 keer je nieuwe); - je hebt gebruik gemaakt van een uitruil van salaris met belastingvoordeel (bijvoorbeeld spaarloon, levensloop, fietsproject enz enz). De laatste categorie zorgt ervoor dat je brutoloon lager wordt. Dit brutoloon dat je inlevert wordt gebruikt om netto betalingen te doen ten gunste van spaarloon, levensloop, fietsproject).

De hypotheekadviseur heeft, neem ik aan, de berekening gedaan voordat het jaar voorbij was. Het is dus een schatting. Het leuke aan schattingen is dat ze nagenoeg NOOIT voor 100% correct blijken te zijn. Misschien heb je dit jaar opslag gekregen (+1.5% via de CAO, trede erbij?), heb je een leuke bonus ontvangen, ben je iets meer gaan werken, of heb je nog een andere verdienste... dat kan zo een adviseur natuurlijk nooit allemaal voorspellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100