als ik ga studeren in het buitendland, bouw ik dan nog AOW op?

Weet jij het antwoord?

/2500

AOW bouw je pas op als je werkt, niet als je studeert, waar je dat ook doet

Ja tijdens studie in het buitenland loopt de aow opbouw door. Toegevoegd na 13 minuten: Aow bouw je op met 2% per jaar, dus bij 50 jaar, van 15 tot 65, is dat 100%. Zolang je in Nederland woont en werkt bouw je dit op, voor verblijf/werken in het buitenland zijn verschillende uitzonderingen. Studeren is er daar één van.

Bronnen:
http://www.svb.nl/int/nl/aow/wat_is_de_aow...

Als je studeert in het buitenland (en daar niet werkt) houd je recht op AOW. Overigens AOW 'bouw je niet op'. Was dat maar zo, dan hadden we nu het probleem niet dat de AOW onbetaalbaar dreigt te worden waardoor de AOW-leeftijd omhoog moet. De AOW die nu 'genoten' wordt door de 65-plussers wordt enerzijds betaald uit de AOW-premies die nu geïnd worden en anderzijds -omdat het omslagstelsel te weinig oplevert- uit de belastingpot (met het merkwaardige effect dat 65-plussers deels meebetalen aan hun eigen AOW, namelijk uit de belastingopbrengst.) Toegevoegd na 2 minuten: Wat je 'opbouwt, is feitelijk het 'recht op AOW' straks.

Goede vraag en je dient zeker te voorkomen dat je wegens verblijf in het buitenland AOW gat ontstaat. Maar zolang je Nederlands belastingplichtig bent is het geen probleem. Het probleem ontstaat bij mensen die een andere land AOW opbouwen of een gebruik maken van een soortgelijke regeling. Het is oppassen wanneer je emigreert naar het buitenland en ook inwoner wordt van een ander land en dus ook belastingplichtig wordt in een andere land. Of omgekeerd je kiest voor Nederland na je 15 jaar en was daar voor geen Nederlander. Maar als je studeert in het buitenland dan blijf je Nederlander en dien je over bijbaantjes, waar dan ook in wereld, belasting in Nederland en ook AOW premie te betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100