Hoe gaat het in zijn werk met de verzekering van je huis of bedrijf bij, bijvoorbeeld de aardbeving in Japan, op dit moment?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb jaren geleden een opleiding in schadeverzekeringen gevolgd. Wat ik me ervan herinner is dat natuurrampen niet verzekerd zijn, uitgesloten op individuele polissen. Tenminste dat is de regel. Tenzij iemand iets daarover, tegen betaling van veel extra geld, toch iets heeft geregeld; dat zou kunnen. Overheden moeten uiteraard zorgen dat de inwoners worden voorzien van een dak boven hun hoofd en voedsel, drinken en warmte. De schade die daardoor aan de schatkist wordt geleden, kan verzekerd zijn bij grote herverzekeringsmaatschappijen, die gevormd worden door een pool van een heleboel maatschappijen samen. Als je zoiets, als in Japan, overkomt, ben je gewoon, ineens straatarm, maar ben je heel blij dat je nog leeft! Mensen gaan elkaar helpen in zo n situatie, en dat kan nog veel opleveren aan saamhorigheid voor de wederopbouw van het land.

Dergelijke natuurrampen zijn niet verzekerbaar. Je bent dan dus mogelijk alles kwijt. Helaas kan een hypotheek dan nog wel gelden. Dat is een groot probleem maar valt in het niet bij de ramp zelf.

Lees in de polis wat is uitgesloten. In nederland standaard overstromingen (als in 1953), kernrampen en oorlogsschade. Aardbevingen zullen mogelijk ook uitgesloten zijn bij veel van de verzekeraars.

Op Inboedelverzekering.nl vindt je het antwoord. Samengevat: "De uitgebreide inboedelverzekering biedt dekking tegen veel soorten schade. Denk aan schade als gevolg van rook en roet, brand, blikseminslag, storm (vanaf windkracht 7), omvallen van bomen én waterschade."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100