Dat ligt er o.a. aan hoe je het regelt met je nichtje. Heb je met haar een zakelijke relatie of een gezamenlijk huishouden? In dat laatste geval heeft het gevolgen voor je AOW (50% ipv 70%) en mogelijk ook voor de huurtoeslag, huurverhoging etc. Verhuur je een kamer of een deel van de woning aan je nichtje waarbij je allebei je eigen huishouden hebt (je eigen boodschappen doet etc), dan geldt dat niet als een gezamenlijk huishouden en houdt je je AOW. Ook voor de huurtoeslag telt dan het inkomen en vermogen van je nichtje niet mee. Je moet daarvoor wel een huurcontract opstellen en met bankafschriften kunnen bewijzen dat je nichtje huur betaalt. Voor zo'n hospita-constructie kunnen bij je verhuurder dezelfde regels gelden als voor onderhuur. Soms is dat niet toegestaan, controleer dat vooraf bij je verhuurder! Ook voor 'gewoon bij jou laten wonen' (inwoning) moet je vooraf toestemming vragen bij je verhuurder.
Heeft je nichtje nauwelijks inkomen of vermogen, dan kun je haar wat huurtoeslag betreft gewoon als medebewoner opgeven. Jullie gezamenlijk inkomen en vermogen zal de grenzen niet te boven gaan en je houdt gewoon je huurtoeslag. Ook extra huurverhoging ivm een te hoog inkomen zie ik niet snel gebeuren met een buitenlandse student in huis.
Voor de gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen zul je waarschijnlijk wel voor een 2-persoons huishouden moeten gaan betalen ipv een eenpersoonshuishouden.