in de proeftijd kunnen we allebei zonder opgaaf van reden opzeggen? heb ik dag recht op UWV?

ik ben namelijk ziek begonnen aan mijn nieuwe baan en realiseer me dat, het veel te veel en het me nog in de toekomst nog zieker maakt, maar heb ik recht op uwv?

Toegevoegd na 3 uur:
ik bedoel doordat het me in de eerste week al zieker ging voelen en ik daar er veel last van heb, kan ik dan nu in me proeftijd opzeggen? of is het beter dan me werkgever het stopt zet? krijg ik dan WW?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je zelf zonder "dringende reden" stopt in de proeftijd heb je geen recht op WW. Dringende redenen zijn zaken waarvoor je als werknemer ontslag op staande voet zou mogen nemen. (Denk aan mishandeling door de werkgever, grove belediging e.d.) Zegt de werkgever op in de proeftijd dan ontstaat in principe recht op WW. Als de werkgever opzegt in de proeftijd moet hij de reden daarvoor desgevraagd wel geven. Overigens moet je minstens 26 weken voor een werkgever gewerkt hebben om WW te kunnen krijgen. Als het totale arbeidsverleden niet meer is dan 1/2 jaar is de maximale duur van de WW 3 maanden. Stuur je er door je gedrag zelf op aan dat de werkgever je ontslaat, dan breng je het eventuele recht op WW in gevaar.

In principe bouw je ww op vanaf indiensttreding. Wel moet je minimaal 26 weken hebben gewerkt in de 36 weken voordat je werkloos bent/wordt. Nu weet ik natuurlijk niet op welke manier en in welke mate je ziek bent maar mocht je het idee hebben (of feitelijk weten) dat je gezondheid niet spoedig zal verbeteren, dan zou je je ziek kunnen melden. Dan, afhankelijk van je branche en Cao, heb je eerst één of meerdere wachtdag(en) maar vervolgens kom je in de ziektewet. Dit houdt in dat je werkgever je salaris betaald tot het eind van je contract en vervolgens zal het Uwv naar schatting 70% van je dagloon uitkering in de vorm van een ziektewet-uitkering. Deze wordt wekelijks uitbetaald en heeft een maximale duur van twee jaren. Toegevoegd na 2 uur: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ziektewetuitkering/vraag-en-antwoord/wanneer-kom-ik-in-aanmerking-voor-de-ziektewet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100