Zijn er mogelijkheden om de grondslag waarover 1.2% heffing over spaargeld betaalt moet worden, omlaag te krijgen? Bijv. Geld uitlenen aan....?

Is geld lenen aan onze minderjarige kinderen een optie?
Oudste kind wordt 18 jaar in dec.2012.

We willen een andere woning, maar de aankomende jaren lijken niet aantrekkelijk om zelf te verkopen.
De laatste 6 maanden hadden we geen enkele bezichtiging.

Hartelijk dank voor uw reactie!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je het geld verder niet wilt schenken is de enige optie het te investeren in bepaalde maatschappelijke beleggingen. In 2011 was de maximale vrijstelling €55.476. Let op: met z'n tweeën is dat het dubbele. Bovenop de vrijstelling krijg je ook nog een extra heffingskorting van nu 1% van dat bedrag. Overigens lijkt het erop alsof deze regeling op de schop gaat, maar ik kan niet helemaal vinden wat het nou zou worden (ik geloof een afbouw van de extra heffingskorting in 4 jaar). Mijn advies is overigens om niet te beleggen. Als het geld binnen 3-5 jaar gebruikt gaat worden voor een nieuw huis dan staat het veel veiliger op een spaarrekening. Controleer ieder half jaar of je nog de hoogste spaarrekening hebt. Een alternatief is om het 'teveel' aan spaargeld extra af te lossen op de hypotheek. Hiervoor geldt wel dat jullie goed moeten controleren of dit wel boetevrij of met een lage boete kan. Het heeft natuurlijk alleen zin als de besparing van de rente en de aflosboete lager is dan de 1,2% die je de komende 5 jaar zou moeten betalen. Doe dit overigens alleen als jullie pas het volgende huis willen kopen als jullie het huidige verkocht hebben. Overleg met de hypotheekadviseur of dit een verstandige keuze is.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

De vordering die je als ouders hebt op het aan de kinderen uitgeleende geld tellen mee voor het vermogen in box 3. Daarentegen kunnen de kinderen het weer aftrekken als lening. Met andere woorden: Je komt er niet aan onderuit om er toch 1,2% over te betalen. Toegevoegd na 37 seconden: Vraagje tussendoor: Heb je je gebruikersnaam 'zeeuw' uitgekozen n.a.v. deze vraag? ;-)

Bronnen:
http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=5314

U heeft kennelijk wat vermogen – spaargeld. En u wilt een route om niet teveel belasting Box 3 te hoeven betalen. Het eenvoudigste advies is om het spaargeld consumptief te besteden: auto / jacht. Geld kwijtraken is niet zo moeilijk. Mar dit zal niet de bedoeling zijn. U heeft uw huis te koop gezet, maar het wil nog niet vlotten met de verkoop. ALS er overwaarde is op de woning, heeft u bij verkoop van uw huis mogelijk een 'probleem'. Als deze overwaarde niet wordt besteed in de nieuwe woning kunt u (een deel van ) de hypothecaire rente niet meer in aftrek brengen. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw spaargeld kwijt te raken door dit (voor een groot deel) te steken in de nieuw aan te kopen woning. Maar dan is slechts een deel van de hypotheekrente aftrekbaar. U zou ook minimaal 3 jaar kunnen gaan wonen in een huurwoning. Dan vervalt de bijleenregeling en kan weer maximaal geleend worden met volledige aftrek van de betaalde hypothecaire rente. Financieel advies is meestal maatwerk. Via goeievraag is hoogstens een eerste orientatie mogelijk. Gezien uw vraagstelling lijkt het me zeer verstandig om op korte termijn een financieel adviseur te raadplegen. Of een hypotheekadviseur, die weten ook wel wat van geld. De laatste regels van het advies van nielx hierboven onderschrijf ik dus volledig.

Er zijn diverse mogelijkheden, maar helaas zonder spectaculaire grootse resultaten. U kunt met uw zorgverzekering afspreken dat u de jaarpremie 2013 (en steeds voor de daarna volgende jaren) in december voor een heel jaar vooruit betaalt, niet door incasso maar met een acceptgiro die u uiterlijk 15 december ontvangt. Voor u, uw partner en uw meerderjarig kind. Levert echt een fantastisch rendement op t.o.v. maandbetaling, namelijk 3 % korting door de zorgverzekering bij jaarbetaling en 1,2 % van de fiscus. Samen 4,2 % voor een betaling die u gemiddeld 5,5 maanden naar voren schuift. Waar vind je rendement van ruim 4 % in minder dan een half jaar? U kunt uw eventuele onderhoudsbijdrage of een beloning aan uw dan 18 jarige kind voor geleverde prestaties (omschrijving naar verkiezing) eind december schenken. De eerste € 2.000 per jaar is vrij van schenkingsrecht. Als u geld leent aan uw meerderjarig kind dan verdwijnt het geld uit uw banktegoeden maar de lening komt weer naar voren onder vorderingen (tenzij u weet dat u het geld niet terugkrijgt maar dan is het een schenking). Het meerderjarig kind heeft ruim € 20.000 vrijstelling dus hij/zij heeft voorlopig geen last van box 3-heffing. Als u als verkoper van een huis met de verkoper van het door u gewenste huis een afspraak maakt om allebei wat te laten vallen op de vraagprijs dan komt de markt daardoor in beweging (zie NVM-initiatief met het "treintje", informeer bij de makelaar)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100