Kan de rente van DUO op je studieschuld vanaf 2016 negatief worden?

In de wet (artikel 4.3) staat dat de rente jaarlijks in oktober gelijk wordt gesteld aan het gemiddelde rendement van de lening van de Nederlandse Staat van 3 en 5 jaar.

Nu zijn de leningen voor 3 (-0,18%) en 5 jaar (0,025%) op dit moment bij benadering gemiddeld -0,08%.

Stel dat dit zo blijft tot oktober of dat de rente nog verder daalt, wordt de rente op een studieschuld dan negatief? Of heeft de minister nog een mogelijkheid om de wet te omzeilen?

Bedankt voor de antwoorden!

Toegevoegd na 1 uur:
wet studiefinancering (artikel 4.3)

Toegevoegd na 5 dagen:
Bedankt voor het antwoord!
Heb nog een aanvulling voor de geinteresseerden:

Per 2018 wordt de studieschuld rente jaarlijks vastgesteld obv de 5-jaars leningen en staat er in de wet dat de rente niet negatief kan worden.Tot die tijd staat er in de wet dus niks over een negatieve rente. Mijn verwachting is dus, zeker nu de beurzen deze week weer instorten, dat de studieschuld rente in 2016 negatief (of in ieder geval 0%) zal zijn. Goed nieuws voor de aankomende studenten die bijna niet anders kunnen dan lenen om te studeren ;)!

Bron:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0011453/Hoofdstuk6/Paragraaf61/Artikel63/geldigheidsdatum_wijkt_af_van_zoekvraag/geldigheidsdatum_01-09-2017

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de wet staat het volgende over het vaststellen van de rente: "Onze Minister stelt jaarlijks uiterlijk in december een rentepercentage vast dat gelijk is aan het over de maand oktober van dat jaar gemiddeld effectief rendement van openbare leningen, uitgegeven door de Staat der Nederlanden en toegelaten tot de notering aan de officiële markt ter beurze van Amsterdam, met een gemiddelde resterende looptijd van 3 tot 5 jaren." Er staat nergens een ondergrens. Als bovenstaande regel toegepast wordt bij een negatieve rente zou dat betekenen dat oud-studenten geld toe krijgen van de overheid. Ik vrees dat de wet hierop aangepast zal worden… Toegevoegd na 3 minuten: De CDA was in oktober al wel zo helder de minister te vragen of het rentepercentage ook negatief kan worden en of de rijksoverheid de rente tussentijds kan wijzigen. Toegevoegd na 24 minuten: Vanaf 2017 geldt overigens rente op leningen die vijf tot zes jaar lopen als norm. Die rente is over het algemeen hoger. http://www.dub.uu.nl/artikel/nieuws/kabinet-gaat-rente-op-studieschuld-anders-vaststellen.html

Bronnen:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_m...
http://www.wetboek-online.nl/wet/Wet%20stu...
https://www.cda.nl/mensen/rog/toon/inbreng...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100