is een woz krediet gekoppeld aan de woning?

Vraag: je hebt een hypotheek van 200.000 euro en een woning waarde van 280.000 euro en ik neem een woz krediet van 50.000 euro op.

Nu komt er een schuldeiser met een hoge (voor ons) onbetaalbare schuld. Als hij beslag legt op de woning en het huis verkoopt, moet dan naast de hypotheek ook eerst het woz krediet afgelost worden? Of blijft dit krediet gewoon doorlopen en heb je dit dus ook nog als een schuld lopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat je met een WOZ krediet bedoelt is niet duidelijk. WOZ is Wet Onroerende Zaakbelasting en daat kun je geen geld (op) lenen. Al je echter een hypothecaire lening hebt van 200.000 en je leent er 50.000 bij dan heb je totaal 250.000 schuld, Een schuldeiser komt met een vordering. Als je die niet kunt betalen en ook loonbeslag helpt niet dan kan hij het huis niet verkopen. Dat kan alleen de 1e hypotheekhouder. Toegevoegd na 11 uur: WOZ is om precies te zijn: "Wet waardering onroerende zaken". Dat is een aangelegenheid tussen overheid, dus de gemeente, en de eigenaar van onroerend goed. Geldverstrekkers zoals banken zijn niet betrokken met deze waardering. Voor het goede begrip en om vergissingen te voorkomen is het beter om zaken juist te benoemen. Krediet op basis van onroerend goed is door de min of meer objectieve zekerheid een goede zaak. Met de vaak door de politiek gestuurde waardering door de gemeente op grond van de WOZ en hoe dat geregeld is met uiteindelijk beroepsmogelijkheid bij, en oordeel door, de rechtbank hebben banken geen functie. Als iets vaak verkeerd gaat, kan men dat toch wel zo blijven noemen maar het blijft toch fout.

Ja schuld is schuld en wat voorschuld het ook is die zal je moeten terug betalen. Dus als je huis verkocht wordt zal eerst de hypotheek betaald moeten worden en de woz en de schuldeiser komt daarna pas aanbod. Alles wat niet uit de verkoop kan worden betaald wordt dan dus een restschuld.

Een WOZ krediet is een krediet met hypothecaire zekerheid. Dit betekent dat ook de kredietverstrekker, ná je hypotheekverstrekker, het recht heeft om je woning te verkopen, en als eerste de openstaande schuld (+achterstanden + boetes) bij je kan verhalen. Alle andere schuldeisers moeten wachten tot er daarna wat overblijft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100