Welke gevolgen hebben de stijging of daling van aandelen voor een bedrijf dat ze heeft uitgegeven?

Wat maakt het voor een bedrijf uit wat de waarde is van zijn aandelen wanneer het die niet meer bezit? Je leest af en toe dat aandelen van verliesgevende bedrijven toch in (beurs)waarde zijn gestegen. Hoe ziet de samenhang tussen bedrijf en aandeel eruit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bedrijf wordt meer of minder waard. Tevens kunnen ze bij een aandelenuitgifte meer of minder geld aantrekken. En ze zijn een makkelijke overnameprooi als de aandelen kelderen. En niet ieder bedrijf zit hierop te wachten. Ook zal bij een hoge koers bv meer expansie en aanzien genieten, zoals bij bv Apple en microsoft. Gr. Toegevoegd na 2 minuten: Tevens zijn bij verliezen in het berdijf niet altijd representatief voor de aandelen aangezien het bedrijf zeer waarschijnlijk in de toekomst wel (veel) winst gaat maken.

Het ligt er aan voor wie binnen zo'n bedrijf. De aandeel houders: Zij hebben maar één doel voor ogen, de aandelen moeten meer waard worden, anders verdienen zij er niets aan en dat is alles wat ze interesseert. De werknemers: Voor hun maakt het niets uit, tot dat het management bedenkt van, we moeten en zullen het bedrijf een betere koers laten varen! Hierbij word vaak gekeken, hoe maak ik dit bedrijf op kort termijn winstgevend. Helaas is dit voor langer termijn meestal niet goed voor dat zelfde bedrijf. En al te vaak worden er dan besluiten genomen, die voor de werknemers niet zo gunstig zijn (reorganisaties) maar wel gunstig voor een betere beurs koers. Meestal word zo'n bedrijf een onderdeel van een groep bedrijven, waarmee door het overkoepelend management, gespeeld/gehandled word voor de meest gunstige beurs notities. Conclusie: Voor de werkvloer meestal niet prettig om beurs genoteerd te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100