Als je salarisadminstrateur een verkeerde jaaropgaaf en loonstrook maakt, wie is verantwoordelijk?

Salarisadminstrateur heeft een fout gemaakt in de loonstroken, betreffende het brutoloon. Daardoor is de jaaropgaaf verkeerd uitgevallen. Ik kreeg behoorlijk wat geld terug. Nu blijkt dat mijn nettosalaris altijd klopte, daar hadden we een afspraak over, maar het brutoloon was te hoog. Nu moet ik mijn belastingaangifte herzien en moetik ipv 1200 euro betalen, ipv 3300 euro krijgen. De 3300 EUR heb ik al gekregen en ook deels gebruikt. Wie is vererantwoordelijk en aansprakelijk? In de aangifte waren de bedragen ook al dusdanig ingevuld zoals op de oorspronkelijke jaaropgaaf

Weet jij het antwoord?

/2500

Een werkgever die nettoloonafspraken maakt met zijn werknemers is geen verstandige werkgever. Dat wordt altijd afgeraden en is een potentiële foutenbron. Dat het nettoloon wél klopt en het brutoloon niet is erg vreemd. Want als salarissensoftware iets goed kan, is het rekenen. Als hier iets vreemds mee zou zijn geweest, had je het waarschijnlijk zelf al gezien als het om een substantieel bedrag ging. Dat de vooraf ingevulde aangifte klopt met de oorspronkelijke jaaropgave is niet vreemd. Die bedragen worden door de werkgever doorgegeven aan de Belastingdienst. Als de werkgever later andere gegevens aanlevert, kun je verrassingen krijgen. Mogelijk is het volgende gebeurd: De werkgever heeft oorspronkelijk de juiste loonheffing doorgegeven aan de Belastingdienst bij een te laag fiscaal loon. Of een te hoge loonheffing bij een correct fiscaal loon. Als de software van de Belastingdienst dan gaat berekenen welke loonheffing bij het gegeven loon hoort, krijgt deze andere bedragen dan doorgegeven waren. Vervolgens kan het verschilbedrag tussen wat ingehouden is door de werkgever en wat het had moeten zijn, aan jou uitgekeerd worden in de vorm van een voorlopige teruggaaf. Als de werkgever op een later moment een ander loonbedrag doorgeeft aan de Belastingdienst en/of een andere loonheffing, matchen die gegevens niet meer met wat er eerst stond. Want bij een ander loon hoort een andere loonheffing. En zo kan een oorspronkelijke teruggaaf omslaan in een te betalen bedrag. De werkgever behoort bij een correctie achteraf op de loonheffing of op het loon een nieuwe jaaropgave te geven. En dat zo snel mogelijk om dit soort ongemakken te voorkomen. Wie is verantwoordelijk als het fout gaat? De werkgever. Hij is, wat de in te houden loonheffing betreft, een soort kassa voor de Belastingdienst. Het is jouw geld maar hij houdt het in en draagt het af. Is daar nu nog iets aan te doen met betrekking tot een verstreken jaar? Feitelijk niet, het jaar is voorbij en afgesloten. De fout is nu rechtgezet bij de correctie in jouw inkomstenbelasting. Want de loonheffing is een soort voorschot op de inkomstenbelasting (een voorheffing, zoals dat heet). Als alles nu wel klopt, heb je nu de juiste belasting betaald die hoort bij het juiste fiscaal loon. Ben je daardoor benadeeld? Nee. Als je op moment X iets krijgt waar je geen recht op hebt, is het logisch dat het op moment Y moet worden terugbetaald. Dat dit niet prettig is, is duidelijk.

Het is altijd je eigen verantwoordelijkheid en daarop wordt je ook aangesproken in dit soort gevallen. U had dit kunnen of moeten weten is dan het argument.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100