Wanneer je ingelegd hebt in p2p leningen bij fastinvest (Ierland). Hoe zit het dan met de belasting?

Geef je dit op in box 3 bij de ib in Nederland, of moet er in Ierland ook iets gebeuren? Extra info... Heb Nederlandse nationaliteit en woon ook in Nederland.

Weet jij het antwoord?

/2500

Winsten uit P2P-leningen worden beschouwd als rentebaten en worden belast tegen een vast tarief van 30%. Daarnaast is er de solidariteitstoeslag en, indien van toepassing, de vermogensbelasting. Als uw vermogen de huidige belastingvrije som van EUR 30.000,- te boven gaat, moet u belasting betalen over uw vermogen. De waarden moeten in box 3 als binnenlandse of buitenlandse inkomsten uit beleggingen en investeringen worden vermeld. Het vermogen dat je in een p2p lening hebt gestopt is dus onderdeel van je vermogen en moet je dus bij je bank te goede en overige bezittingen die onder de vermogensbelasting vallen op tellen. De rente die je ontvangt is dus inkomsten. zie ook bron

Toegevoegd op 02 maart 2019 10:10: bron, tekst
Bronnen:
https://financer.com/nl/sparen/p2p-krediet/

Om je vraag over Ierland te beantwoorden: Nederland heeft met Ierland (en met heel veel andere landen) een belastingverdrag. In deze verdragen zijn afspraken vastgelegd over wat waar belast wordt. In het verdrag met Ierland staat dat de rentebaten alleen in het ontvangende land worden belast. Er wordt in Ierland dus niet belast en hier hoef je niks voor te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100