Hoe wordt gecontroleerd of bij verkoop van woning daadwerkelijk het geld wordt overgemaakt?

Als ik mijn huis aan met kind verkoop op afbetaling in de vorm van een Hypotheek. En ik belast wordt in box 3 over het ontvangen bedrag plus rente. En mijn kind belast is in box 1 plus overdrachtsbelasting. Hoe wordt dan gecontroleerd of mijn kind mij daadwerkelijk het geld geeft?
Wat gebeurt er als ik kom te overlijden voor de lening is afbetaald? Is het dan een schenking aan mijn kind?

Weet jij het antwoord?

/2500

De belastingdienst heeft inzage in de bankgegevens. Voor zover ze het contant betaald dien je ook dat geld aan te geven in box 3. Maar ook de vordering op zich valt in box 3. Als dus de belastingdienst ineens een verandering ziet kan er nader onderzoek worden gedaan. Als je dus je woning verkoopt en alles wordt schuldig gebleven dan valt dus ook deze vordering in box zonder dat er dus geld voor ontvangen is. Voorzover deze wordt afgelost vermindert deze vordering maar stijgt dus wel de liquide middelen en/of de bankrekening. Als je komt de overlijden voordat de lening is afbetaald, is er geen sprake van schenking. De nalatenschap bestaat in dit geval dan alleen uit een vordering. Hierover zal je kind dan erfbelasting moeten betalen voor zover het de vrijstelling overtreft. Dat alles in aanmerking nemende dat je alleen een kind hebt.

Er staan verschillende vragen; -Normaalgesproken is het de notaris die controleert of het huis en overdrachtsbelasting zijn betaald, op het moment van overdracht. Als dat niet op een standaardmanier gebeurt, vraag dan advies aan de notaris die de overdracht doet. -Voor de belasting zal (evt met betaalbewijzen/bankafschriften) inderdaad zonodig bewezen moeten worden dat er daadwerkelijk rente en aflossing wordt betaald -anders is het een belastbare schenking. -Als je komt te overlijden, valt de schuld (het niet-afbetaalde deel van de lening) onder de erfenis. Als je kind enig erfgenaam is, erft die dus een schuld aan zichzelf (waar wel evt erfbelasting over verschuldigd is). Als er meerdere erfgenamen zijn, moet je kind dus (ook) aan die andere erfgenamen rente en aflossing betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100