Wanneer is je hobby een bedrijf?

Ik ben 16 jaar en heb sinds kort een site waar ik mijn dienst aanbied om goedkope logo's te ontwerpen. Ik verwacht niet om meer dan 100 euro per jaar omzet te hebben en doe het vooral omdat ik het leuk vind. Ik hoef me nu toch niet aan te melden bij de kvk en belasting te betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent pas een echt bedrijf, als je staat ingeschreven bij de KvK. Voor jou zal dat voorlopig geen probleem zijn. Je moet al heel wat verdienen wil de belasting daar van meeprofiteren (> 5000,-) en echt duidelijk is de grens niet van hobby en bedrijf: https://www.places.nl/tips/startups/hobby-of-werk-wanneer-is-er-sprake-van-een-onderneming/ Er zijn veel hobbyisten die wel eens wat verkopen buiten de privésfeer, zoals amateur-kunstschilders op een kunstmarkt en hobbyfotografen. Het gaat dan niet eens om € 100,- maar toch om bedragen van € 150,- tot > € 500,- per stuk.

Voor de belasting maakt het niet of het een bedrijf is of niet. Het gaat er om dat de bijverdiensten boven een bepaalde grens uitkomen. Het is een hobby als de kosten groter zijn dan opbrengsten. Of dat opbrengst per uur een stuk lager is dan het (jeugd) minimum uurloon. En met 100 euro per jaar zit je dik onder. Toegevoegd na 3 minuten: En als je in gaat schrijven bij KvK en aangifte als bedrijf gaat doet, dan ben je die 100 euro winst al snel kwijt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100