Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

is het mogelijk met terugwerkende kracht voor 2015 een schenking te doen om zodoende het belastbaar inkomen te verlagen?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
4.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Nee, dat kan niet. Ik ga er vanuit dat je het hebt over de aftrekpost voor giften, waarmee je inderdaad je belastbaar inkomen kunt verlagen. Giften aan ANBI-instellingen komen daarvoor - onder bepaalde voorwaarden - in aanmerking (zie Bron 1). Je moet de gift altijd opvoeren voor het jaar waarin je de gift hebt gedaan. Mocht je controle krijgen, dan moet dat ook zichtbaar zijn op je bankafschriften van het jaar waarover je aangifte - en de controle daarvan - gaat. Dus zoals vrijwel altijd geldt bij de Belastingdienst, is 2015 ook echt 2015.

Een schenking is trouwens in het vocabulaire van de Belastingdienst vaak iets anders, maar omdat je daarmee niet je belastbaar inkomen kunt verlagen, ga ik er vanuit dat je het inderdaad hebt over de aftrekpost giften. Een schenking aan een ANBI of SBBI noemt de Belastingdienst een gift (zie bron 2).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding