Wat krijgt een kunstenaar uitgekeerd van de belasting wanneer een gedoneerd stuk is verkocht?

Ik vraag mij af hoe dit zit. Een kunstenaar doneert een kunststuk aan een stichting. De kunstenaar kan dan bij de belasting een teruggaaf krijgen.
Maar is die teruggaaf gebaseerd op de waarde van het object zoals de kunstenaar hem in zijn atelier heeft hangen/staan? Of is de teruggaaf gebaseerd op de opbrengst van het product door verkoop door de stichting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De staatssecretaris van Financiën (de Jager) heeft op 6 april 2010 aangegeven dat periodieke giften in natura op dezelfde wijze worden behandeld als schenkingen in geld. Bij schenking van één enkel voorwerp zoals een schilderij gaat het eigendomsrecht daarvan jaarlijks in gelijke delen over. Belastingtechnisch werkt het zo dat elk jaar een evenredig gedeelte van het geschonken object moet worden overgedragen aan de goeddoelstichting (ANBI) De schenking moet voldoen aan de criteria van het begrip periodieke giften. De aftrek mag dus niet in 1 jaar plaatsvinden, maar minimaal in 5 jaren. Er is voor de periodieke gift geen drempel. Dat betekent onder meer dat de 'uitkering' of verstrekking vast en gelijkmatig moet zijn. Lees onder 4.1 - periodieke giften in natura (bron 1) Lees ook de informatie van de Belastingdienst over periodieke giften in natura. Met als voorbeelden voedselpakketten (actueel!) of speelgoed. (bron 2) De waarde van de periodieke schenking betreft hier niet de geldwaarde zoals het schilderij te koop stond, maar de waarde waarvoor het schilderij is verkocht. Er dient een formulier: Periodieke gift in natura in tweevoud te worden ingevuld. Sinds 2014 is een onderhandse akte voldoende. De gang naar de notaris hoeft dus niet meer te worden gemaakt. De schenkingsovereenkomst uitprinten, invullen, ondertekenen en (in tweevoud) naar de stichting opsturen is voldoende voor de belastingaftrek. Uiteraard kan de Belastingdienst wel om de schenkingsovereenkomst vragen.

Bronnen:
http://download.belastingdienst.nl/belasti...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Volgens mij krijgt de kunstenaar niets. Hooguit aftrek wegens giften, als hij overigens geheel voldoet aan aangifteplicht en de regels die gelden voor giftenaftrek. Bij een voldoende inkomen, kan dat dus leiden tot een aftrek wegens giften met als gevolg minder belasting betalen. Hoe hoger je inkomen hoe hoger de niet aftrekbare drempel. Ten aanzien van gedoneerde zaken ten behoeve van beoogde opbrengst als gift voor goede doelen moet ik echter nazien. Toegevoegd na 11 minuten: IN DE MEDIANIEUWSBRIEFFAQOVER ONSCONTACT Print deze pagina Volg ons op Twitter Bekijk ons op Youtube Zoekveld Search this site HOME GOEDE DOELEN FEITEN & CIJFERS INKOMSTEN BESTEDINGEN IMPACT GEVEN DONEREN MOBIEL DONEREN SCHENKEN COLLECTEREN SPONSORING LOTERIJEN VRIJWILLIGERS GEEFWET GIFTENAFTREK GIFTENAFTREK BEDRIJVEN IBAN EN GEVEN NALATEN TESTAMENT FONDS OP NAAM KINDEREN ERFBELASTING SAMENWERKING MET NOTARISSEN TOEZICHT & AFSPRAKEN KEURMERKEN ANBI OVERHEID CODES & RICHTLIJNEN KOSTEN DIRECTIEBELONING BELEGGINGEN BEL-ME-NIET POSTFILTER STRAATWERVING SAMENWERKENDE ORGANISATIES WERKEN BIJ EEN GOED DOEL GOEDE DOELEN ALS WERKGEVER U bent hier HOME > GEVEN > GIFTENAFTREK GIFTENAFTREK

Bronnen:
Goede doelen. PS: Mijns inziens is de...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100