Maakt het verschil of je je hypotheek ineens aflost of in stappen?

Ik heb het antwoord van Reinier gelezen in de rubriek

"Als je een grote prijs wint is het dan slim je huis in 1x af te lossen. Je hebt dan geen hypotheekrente aftrek meer! Is dat nu in je voor- of nadeel?"

Als je nu niet het bedrag ineens beschikbaar hebt, maar zeg in 10 jaar met gelijke bedragen wilt aflossen. Voor de rest blijft gedurende die 10 jaar alles hetzelfde als in bovenstaand rekenvoorbeeld. Maakt het dan voor de conclusie verschil uit of blijft die hetzelfde als hier berekend? M.a.w. is er verschil tussen ineens of in stappen aflossen van hypotheek qua wat voordeliger is?

Toegevoegd na 17 uur:
http://www.goeievraag.nl/vraag/financien-werk/financien/belasting/grote-prijs-wint-slim-huis.57845

Weet jij het antwoord?

/2500

Vrijwel iedere hypotheekverstrekker heeft in de voorwaarden dat je maximaal 10% van de schuld mag aflossen. Betaal je meer af, dan zul je een boeterente moeten betalen die het verlies van de bank dekt voor toekomstige rente inkomsten (want je betaalt na aflossen ten slotte geen rente meer). De boete is grofweg het verschil van de actuele rente t.o.v. de rente van de hypotheek. Als de actuele rente hoger is, kun je wellicht boetevrij aflossen. Maar ook dan heb je kosten voor het doorhalen van de hypotheek, die overigens te verwaarlozen zijn als de prijs maar hoog genoeg is. Gewoon geen schuld hebben is naast het financiële verhaal, ook mentaal een prettig idee.

In 1 keer aflossen heeft als nadeel dat er waarschijnlijk boeterente wordt berekend. Deze boeterente is overigens weer aftrekbaar als eenmalige kosten hypotheek. Als er een spaarhypotheek is is algehele aflossing meestal niet verstandig. Het voordeel van algeheel aflossen is dat er geen WOZ-bijtelling meer plaatsvindt. Die is elk jaar 0,7% x WOZ-waarde. Als je een eigen woning hebt van € 200.000 wordt er dus elk jaar € 1400 bij je inkomen geteld. Deze € 1400 vervalt als er geen hypotheekrenteaftrek meer is. Voorbeeld: WOZ-waarde is € 200.000 / er is geen hypotheekrenteaftrek. Er wordt € 0 bij het inkomen geteld. WOZ-waarde is € 200.000 / er is € nog € 50.000 schuld. Betaalde rente € 2500 / In dit voorbeeld is de hypotheekrenteaftrek € 2500 minus € 1400 (0,7% WOZ-waarde) dus € 1100 De teruggave is (meestal) 42% hiervan, dus € 462 in dit voorbeeld.

Het hangt ook van je hypotheekvorm af. Als er een levensverzekering is gekoppeld aan je hypotheek (wat vaak zo is bij een spaarhypotheek), moet daar ook iets voor geregeld worden als je aflost. Want die verzekering mag niet méér uitkeren dan de restschuld op 't eind. Je kunt het beste contact opnemen met je hypotheekverstrekker en vragen wat in jouw geval het beste is. En in je achterhoofd houden dat hypotheekverstrekkers er niet blij mee zijn als je in een klap veel af wil lossen, dus je zult flink door moeten vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100