Kunnen mijn vriendin en ik een koophuis huren (van een bekende) en ons hier inschrijven zonder daarmee in de problemen te komen?

Wij willen het huis van een bekende huren omdat deze bij zijn vriendin is ingetrokken maar hij wil wel graag ingeschreven blijven staan in zn "oude huis" zijn hier (fiscale) consequenties aan verbonden omdat er bij de gemeente dan 3 personen in wonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De fiscale consequenties betreffen de 'hoofdbewoner' Want wat jullie verhuurder doet is fraude. In de eerste plaats woont hij niet op het adres waar hij ingeschreven is. En waarschijnlijk, hoewel niet genoemd, is dat omdat hij dan kan blijven gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Jullie wonen in en zijn kamerbewoners. Tot € 4748 huuropbrengsten per jaar zijn dan vrij voor de inkomstenbelasting. Dat er ietsje pietsje gemeentelijke belastingen verschuldigd zijn is nauwelijks noemenswaardig in dit verband. Feitelijk komt voor de verhuurder zijn eigen woning per direct in Box 3: de WOZ-waarde moet worden aangegeven, hypotheekschuld mag in mindering worden gebracht op deze waarde. Huuropbrengsten zijn vrij, ook boven de € 4748 per jaar. Besef dus goed wat je doet als je gaat huren. Er zullen niet direct sancties plaatsvinden voor jullie. Er is voor jullie, voor zover van toepassing, huurtoeslag mogelijk als jullie het huis huren en de verhuurder elders ingeschreven staat. De andere consequenties die voor jullie zouden kunnen gelden staan in het antwoord van Ivana hierboven. Mogelijk wel voor de verhuurder als instanties ontdekken dat hij ergens anders ingeschreven staat. Toegevoegd na 1 minuut: Correctie: als hij ergens anders ingeschreven staat moet zijn: als hij ergens anders WOONT als waar hij ingeschreven staat.

De fiscale consequentie's zijn van toepassing op huurtoeslag,kwijtschelding afvalstofheffing en een bijstandsuitkering als je dit aan zou willen vragen want dan telt het inkomen van de bekende mee.

Zolang hij de hoofdbewoner blijft zijn jullie 'inwonend' . Indien je studietoeslag krijgt word nadat je er 6 maanden hebt gewoont berekent of je studietoeslag aangepast word (op basis van o.a zijn loon). Indien hij 65+ is en een AOW krijgt kan het zijn dat die AOW met 50% daalt omdat jullie ook geld verdienen (indien je een normale baan hebt, met een bijbaan zal dit drastisch minder zijn)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100