Moet ik belasting betalen voor handelen op marktplaats?

Ik heb op dit moment geen uitkering of studiefinanciering.

Ik verdien zo 700 a 800 euro per maand door middel van het in en verkoop op Marktplaats. Ik vraag me af of ik hier belasting over moet betalen, zo ja, hoe moet ik dit verrekenen? Moet ik belasting betalen over het gehele bedrag of alleen over de winst, omdat het hierbij gaat om tweedehands producten.

Ik heb op een andere website het volgende gelezen: Men mag voor het jaar 2013 net onder de € 5.500 euro aan belastingvrij inkomen verdienen.

Stel ik verdien 700 x 12 = 8,400 euro per jaar, 8400 - 5500 = 2900. Betekend dit dat ik alleen belasting moet betalen over die 2900 euro?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je deelneemt aan het economisch verkeer, winst beoogt met je transacties en die winst ook redelijkerwijs te verwachten is, dan moet je dit inderdaad opgeven. Dit is namelijk iets geheel anders dan iemand die op Koninginnedag een hoop oude zooi verkoopt en hoopt er wat mee te verdienen. Of een andere vorm van handel in de 'hobbysfeer', zoals je die ook op Marktplaats tegenkomt. Je geeft de opbrengsten op bij resultaat uit overige werkzaamheden, de kosten breng je in mindering. Het resultaat gaat meelopen in je aangifteprogramma. Of je uiteindelijk belasting moet betalen of niet, hangt natuurlijk af van alle overige onderdelen in de aangifte. Op de bron een interessante zaak van een dame met UWV uitkering die nogal wat handel had verkocht via Marktplaats maar vergeten was dit op te geven aan de Belastingdienst. De dame in kwestie stelde dat zij geen resultaat uit overige werkzaamheden had genoten, eenvoudigweg omdat zij geen arbeid had verricht. Zij had uitsluitend advertenties geplaatst en herplaatst. Maar daar bleek toch anders over te worden gedacht. Concluderend wordt in de bron opgemerkt: "Marktplaats.nl biedt een podium voor particulieren, hobbyisten en professionele handelaren. Voor particulieren en hobbyisten hebben de internetdeals geen fiscale gevolgen, voor de handelaren behoren de transacties tot hun reguliere winst uit onderneming. De tussencategorie geeft fiscale sores, zoals blijkt uit deze procedure. Een particulier die een kleine 400 advertenties op de site plaatst, met een totale vraagprijs van ruim € 54.000, wil kennelijk een professionele handelaar worden. Dan valt het resultaat van die transacties in het voorportaal van de winst uit onderneming: het is belast als resultaat uit overige werkzaamheden."

Bronnen:
http://www.dezaak.nl/handelen-op-marktplaa...

Als u als bijstandgenietende via Marktplaats € 700 a € 800 per maand inkomen genereerd, dan bent u riskant bezig. Het simpele verhaal dat het maar om tweede hands spullen gaat zal daar weinig of niets aan afdoen. Als u de spullen eerst hebt ingekocht om deze met winst te verkopen dan bent u mijns inziens bezig met handelen met winst oogmerk. Als u dat niet meldt aan de Gem.Soc.Dienst of andere uitkerende instanties waar u uw uitkering van betrekt zou u wel eens frauduleus bezig kunnen zijn. Ook al bent u zich daarvan niet bewust, ziet u dat zo niet of wat dan ook, het zal zo wel worden uitgelegd. Dat niet alleen, u wordt erop afgerekend. Toegevoegd na 4 minuten: Sorry, je zegt "op dit moment geen bijstand of andere uitkering te ontvangen". Neemt niet weg dat de Belastingdienst nooit ver uit de buurt is. Een algemene opmerking in deze is dus nooit weg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100