Werk je met deze werktijden zwart?

Mijn moeder geeft gitaarlessen, gemiddeld 17 per maand aan verschillende leerlingen. Zij vraagt hiervoor €7.50, dus ze komt uit op €127,50 per maand. Zij is nog vrijwilliger op een middelbare school in de mediatheek. Ze krijgt hiervoor een vrijwilligersbijdrage van 2,50 per uur x 3 uur = 7,50 per week = 30,00 per maand. Nu wil ik graag weten of 157,50 per maand zwartwerken is. En ligt het er ook nog aan hoeveel mijn vader werkt/verdient?

Toegevoegd na 2 minuten:
Ze werkt dus 3 uur per week (1 dag) in de mediatheek, vandaar 7,50 per week. Ik heb maal 4 gedaan, wat minder dan een maand is, omdat ze in vakanties e.d. daar niet werkt.

Toegevoegd na 14 minuten:
Mijn vraag is dus of ze dit moet aangeven bij de belastingdienst of niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het vrijwilligerswerk hoeft ze tot 1500 euro per jaar niet op te geven. Het andere geld moet ze wel opgeven bij de belastingdienst en tot ongeveer 6500 euro per jaar hoef je daar geen belasting over te betalen. Dus opgeven aan de belasting moet ALTIJD. De werktijden zeggen niets over zwart werken, het niet opgeven aan de belasting zegt dat het zwart werk is. Ze kan het gewoon opgeven, ze zal door haar heffingskorting geen belasting hoeven te betalen.

werktijden hebben niets met zwartwerken te maken. Iemand die zwartwerkt geeft zijn inkomen niet op aan de belasting dat is zwartwerken.

Zwartwerken heeft niet zo zeer te maken met de uren die je werkt, maar met het aangeven van inkomsten i.v.m. belastingen en premies die afgedragen dienen te worden.

Bronnen:
http://www.fnv.nl/infowijzer/contract_en_c...
http://www.nibud.nl/scholieren/inkomsten/b...

Legaal of illegaal...? Elke vorm van inkomen moet worden opgegeven bij de belastingdienst. Het kan best zijn dat er geen belasting over betaald hoeft te worden maar opgeven aan de belastingdienst is wel zo verstandig. De fiscus zal je moeder aanslaan voor een nihil inkomen en dus zal zij hierover geen belasting behoeven te betalen. Het bedrag van €157,50 wat je moeder per maand verdient maakt niet of het zwartwerken is of niet. Waarschijnlijk zal de belastingdienst laten weten dat het bedrag niet hoeft te worden opgegeven door middel van een standaardbrief dat er geen aangifte behoeft te worden gedaan. Heeft je moeder echter recht op toeslagen zal zij dit bedrag zeker moeten opgeven. Het zal dan waarschijnlijk in mindering worden gebracht op de toeslagen.

Als je de bedragen netjes aan de belastingdienst opgeeft vogelen ze daar wel uit of je er belasting over moet betalen. Je mag tot een bepaald bedrag verdienen zonder dat je daar belastingplichtig over bent. (je belastingvrije voet) Bedragen zullen ongetwijfeld op belastingdienst.nl te vinden zijn. Werktijden zijn niet van belang voor zwart- of niet. (Werktijden kunnen overigens wel onwettig zijn: denk aan nachtwerk voor minderjarigen, maar daarmee is het werk niet 'zwart'.)

De moeder van ArtBS heeft vanwege de gitaarlessen inkomen waarover geen belasting is betaald. Er zal dus aangifte moeten worden gedaan. (opgeven bij: overige inkomsten) Ondanks het feit dat tot zo'n € 6500 'belastingvrij' is kunnen er vanwege het inkomen consequenties zijn: 1. Minder toeslag - huurtoeslag kan zelfs honderden euro schelen, zorgtoeslag circa € 75 2. Uitbetaling van de algemene heffingskorting vanwege geen of weinig inkomen - uitbetaling uiteraard voor zover moeder een verdienende partner heeft. En reken maar uit: (maximaal) 33,1% van 12 x € 127,50 is € 1530 inleveren. M.a.w.: er wordt minder algemene heffingskorting uitbetaald. In een worse scenario kan het opgeven van de inkomsten uit de gitaarlessen dus betekenen dat er meer dan € 1000 ingeleverd moet worden vanwege minder toeslag(en) en minder uitbetaling algemene heffingskorting. Toegevoegd na 3 minuten: Voor alle duidelijkheid: inleveren van de algemene heffingskorting is maximaal (12 x € 127,50) x 33,1% dus circa € 500

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100