Maakt de overheid winst op accijns op rookwaar na aftrek van de extra ziektekosten veroorzaakt door tabaksgebruik?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De overheid maakt geen winst, je kunt wel zeggen dat de samenleving er op vooruit gaat want dat doet het: Een Roker kost 7.000 euro aan (extra) zorgkosten, maar levert 50.000 euro op doordat hij eerder komt te overlijden. Ziekteverzuim door rokers kost 5.000 euro, accijns en BTW levert de schatkist weer 65.000 euro op. De AOW, min de gederfde belasting zorgt voor 70.000 euro in de schatkist. Als laatste leveren de besparingen op pensioenkosten bij rokers (ze leven minder lang) 90.000 euro op. In het totaal zitten we dan op 275.000 euro winst! Deze kosten zijn gebaseerd op een roker die op zijn 15e begint, en tot zijn 68 per dag een pakje sigaretten rookt. Bron: HP de Tijd en 'Kosten van ziekten in Nederland', RIVM Een roker levert dus behoorlijk veel op. Goed, bij deze berekening kunnen een opmerkingen gemaakt worden. Zo is een euro nu meer waard dan over vijftig jaar, en rookt de roker waarmee gerekend is meer dan de gemiddelde roker. Maar ook al kan deze berekening wat minder optimistisch gemaakt worden, dan nog is het heel duidelijk dat niet rokers behoorlijk profiteren van rokers. ------------ Dit was een optel/aftreksom van de kosten, de belastingen en de ziektekosten waarbij ook rekening werd gehouden met de werkgevers en de aow/pensioen. Lees alles in de bron.

Bronnen:
http://www.studenten.net/lifestyle/lifesty...

Uiteindelijk zijn rokende mensen zeer lucratief voor de samenleving. Doorgaans gaan ze eerder en sneller dood. Dus minder ziektekosten en veel minder pensioen en dergelijke, terwijl ze niet eerder stoppen met werken. Iemand die heel gezond leeft en pas op z'n 100e dood gaat is veel duurder. Denk aan alle ziektekosten die zo'n persoon heeft, en eventuele hulp in het huishouden en dergelijke. Toegevoegd na 1 minuut: Dus de accijns zijn pure winst. (Afgezien van extra voorzieningen voor rokers, iets meer schoonmaakkosten en beleidvoering rondom roken. Maar dat zijn relatief kleine bedragen) Toegevoegd na 3 uur: "Ten eerste is er het principiële punt. De uitgaven aan de gezondheidszorg voor rokers zijn hoger dan de uitgaven voor niet-rokers in een eerdere fase van hun leven. Aangezien rokers echter eerder sterven, komen ze minder vaak en minder lang in verpleeghuizen terecht, maken ze minder lang gebruik van een pensioen en hebben ze meer geld in het laatje gebracht door alle btw en andere belastingen op tabak."

De overheid maakt geen winst, de overheid heft belastingen en regelt voorzieningen.

Dan zou eerst berekend moeten worden hoeveel extra ziektekosten er gemaakt zijn door roken.Hiervan kan slechts een schatting worden gemaakt,omdat niet altijd vaststaat dat roken 'de' oorzaak is van ziektes. Wel weten we dat ziektekosten en behandelingen tegen kanker,hart en vaat ziekten torenhoog zijn.Winst blijft er dan niet over (wanneer de overheid die accijns ook echt investeert in de gezondheidszorg )de behandelingskosten zijn enorm.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100