Is je loon voor loonheffing hetzelfde als je toetsingsinkomen ?

Dit jaar voor het eerst mijn belastingaangiftes over 2010 en 2011 zelf ingevuld en heb denk ik een fout gemaakt...
Bij loon e.d heb ik mijn loon voor loonheffing ingevuld van mijn jaaropgaaf.
Nu blijkt dus dat ik alle toeslagen van die jaren moet gaan terug betalen omdat ze dat dus als mijn toetsingsinkomen zien.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, het 'loon voor loonheffing' is meestal niet hetzelfde als het toetsingsinkomen. Het zou alleen hetzelfde zijn als je (bijv.) geen eigen huis zou hebben, geen voordeel uit sparen en beleggen, geen aftrekposten e.d., kortom: als je niets zou hebben van de dingen die je bij je aangifte inkomstenbelasting moet invullen. De meeste mensen hebben die wel. Ze hebben een eigen woning (leidt in principe tot een bijtelling), hypotheekrente (leidt in principe tot een aftrek), een betaalde premie voor een lijfrente (idem), spaargeld (leidt in principe tot een bijtelling), een partner met inkomen (idem). Op een gegeven moment kom je zo aan het 'verzamelinkomen', zoals dit in de aangifte inkomstenbelasting staat. Als dat verzamelinkomen van jaar X bekend (uit de aanslag Inkomstenbelasting) is en je hebt een schatting gemaakt waarmee dat verzamelinkomen stijgt in jaar X + 1 (bijv. door inflatiecorrectie van het salaris) , dan is dat bedrag het (geschatte) toetsingsinkomen voor jaar X + 1.

Bronnen:
http://financieel.infonu.nl/belasting/6499...

U heeft waarschijnlijk uw belastingaangiften goed ingevuld. Als er geen aftrekposten zijn zoals hypotheekrenteaftrek of betaalde lijfrente of ziektekosten o.i.d. is het toetsingsinkomen gelijk aan het op de jaaropgaaf vermelde (bruto) inkomen. Kijkt u eens op de achterkant van de beschikkingen toeslagen. Daar staat het toetsingsinkomen vermeld - het geschatte inkomen. Als dit inkomen te laag is ingeschat moet u een deel van uw toeslagen of alle toeslag terugbetalen. In die situatie moet u uw inkomen aanpassen door een wijziging inkomen in te sturen. Dat doet de belastingdienst niet voor u. De dienst kan immers in principe niet weten hoeveel u gaat verdienen in een jaar. Zo voorkomt u dat u tot in lengte van jaren toeslagen moet terugbetalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100