Nee, het is niet hetzelfde.
De belastingvrije voet is een deel van het inkomen dat niet meegerekend wordt voor de inkomstenbelasting. De belastingvrije voet wordt dus vóór de berekening van de inkomstenbelasting toegepast.
Er zijn veel verschillende heffingskortingen, waarbij iedereen recht heeft op de algemene heffingskorting. Mensen die werken hebben ook recht op de arbeidskorting. Zo is er een waslijst aan heffingskortingen.
Heffingskortingen worden toegepast ná het berekenen van de inkomstenbelasting. Dus over het totale inkomen wordt de inkomstenbelasting en premie volksverzekering berekend, en dat wordt vermindert met de heffingskortingen.
Heffingskortingen zijn in beginsel persoonsgebonden, maar bij fiscaal partnerschap is het mogelijk dat een minstverdienende partner die zijn of haar heffingskorting niet geheel gebruikt, toch uitgekeerd krijgt als zijn of haar partner genoeg geld verdient. Deze regeling wordt ook wel de aanrechtsubsidie genoemd. De regeling wordt tot 2024 langzaamaan afgebouwd. In 2012 kan in nog maar 73,33 % uitgekeerd worden, tenzij je kleine kinderen hebt (dan is het 86,67%) of je voor een bepaald jaar geboren bent.
Deze uitbetaling wordt verrekend bij het doen van de belastingaangifte aan het eind van het belastingjaar. Het is ook mogelijk om deze maandelijks uitgekeerd te krijgen door het aanvragen van een voorlopige aanslag.
Toegevoegd na 8 minuten:
Ter verduidelijking van de vraag in de toelichting:
De algemene heffingskorting wordt uitgekeerd aan de minst-verdienende partner. Fiscaal partners doen vrijwel altijd gezamenlijk aangifte. Er wordt dan automatisch rekening mee gehouden. Doen jullie niet gezamenlijk aangifte, dan moet de minst-verdienende partner zelf aangifte doen.
- Bronnen:
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...