Kan je als gewone burger schulden aftrekken van de belastingaangifte?

Ik hoorde op een feestje dat mensen met hogere inkomens hun schulden van hun belastingaangifte kunnen aftrekken, Ik heb ook schulden maar val niet in het top tarief. Is dit waar of kunnen ook mensen als ik hun schulden aftrekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De bel heeft wel geluid, maar de klepel?? Wat vermoedelijk besproken is op dat feestje, is dat schulden aftrekbaar zijn ( in mindering komen ) op bezittingen die iemand heeft om zodoende de belasting volgens box 3 inkomstenbelasting te bepalen. Bij Box 3 moet je bepaalde bezittingen optellen en daar mogen de schulden af, zodat je per saldo een zuiver ( netto ) vermogen over houdt. Dáárover moet je via een bepaalde methode ( voert te ver voor beantwoording van deze vraag ) 1,2% belasting betalen. Dát zal bedoeld zijn wanneer het er over ging dat je schulden kan aftrekken..

Van uw schulden mag u alleen het deel aftrekken dat uitkomt boven de drempel van € 2.900. Had u heel 2010 een fiscale partner? Dan zijn er aanvullende regels. Ik weet niet of je in deze categorie zit maar hier is een bron, ik zou zeggen lees het even rustig door. Hoop je geholpen te hebben.

Even een tussendoortje: Schulden zijn GEEN inkomsten, ook geen negatieve inkomsten. Die mogen derhalve door niemand van de inkomsten belasting worden afgetrokken. Wel zijn schulden negatief vermogen en kunnen daardoor van je bezittingen worden afgetrokken. Over vermogen boven de limiet (even onder de 20000 voor een persoon , als je in gemeenschap van goederen samenwoont of getrouwd bent is dat het dubbele) betaal je 1,2% belasting. Die mensen trekken hun schulden derhalve van hun bezittingen af...en dat heeft eigenlijk niet met inkomen te maken. Geldt ook voor bv gepensioneerden welke nu nog maar een laag inkomen hebben of voor prijswinnaars van de loterijen.

geen enkele burger kan schulden aftrekken van de belasting. Wel eventuele rente over de hypotheek. maar nooit de schuld zelf. Bij de vermogenstoets mogen de schulden van de bank te goeden worden afgetrokken om als dat speel onder de vermogensbelasting uit te komen of minder te hoeven betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100