ontwijken erfbelasting

ben man van 60 vrijgezel
heb mijn nicht tot enige erfgename benoemd
mocht ik nu omvallen dan betaalt zij 30% erfbelasting
ik kan haar ook jaarlijks 5000 euro belastingvrij schenken
hoe komt zij onder die 30% uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een andere manier is om mij jaarlijks ook 5000€ te schenken. Voor de moeite schenk ik haar weer 4000€ Stuur maar een PM als je interesse hebt.

dit kan je doen door een zgn papieren schenking. je laat vastleggen dat je een bedrag aan haar geeft, maar ze krijgt het pas als je dood bent. omdat dat bedrag wel eigenlijk al van haar is, moet je haar wel rente betalen elk jaar, maar omdat je toch al die 5000 wilt geven lijkt me dat geen probleem. dit is wettelijk 6% en hier moet je dus wel aantoonbaar aan voldoen anders gaat de fiscus alsnog innen.

Een niet al te slimme oplossing om onder die 30% uit te komen is om het geld systematisch op te nemen en in een koffertje bewaren! Vertel je nicht waar je dat koffertje verstopt, dan kan zij tzt het geld pakken! Je loopt hierbij wel behoorlijk risico op diefstal of verlies door brand oid! Verder zou je kunnen beginnen met kleine schenkingen, die nog belasting vrij zijn! Maar je leeft zelf nog, dus waarom zit je nu op goeievraag.nl? Ga mooi op reis, of laat jezelf lekker verwennen. Geniet eerst zelf van die centen.

Als je een 'schuld' bij haar zou staan kan ze dat terug claimen zonder belasting te betalen. Nu nog een manier vinden om zo veel mogelijk schuld bij haar te staan.

heb je een eigen huis zonder schulden/hypotheek? Dit kan nu veel goedkoper, want in bewoonde staat, aan haar worden overgedragen met een woonrecht clausule voor jezelf gedurende de rest van je leven. Vraag wel alle mogelijkheden en voorwaarden voor zoiets na bij een notaris. Want de regels voor eigen kinderen zijn weer anders dan die voor een nichtje.

Bepaal wel schriftelijk in de schenkingsvoorwaarden dat de schenkingen buiten een eventuele gemeenschap vallen, zodat een eventuele partner van haar er geen recht op kan doen laten gelden. Dus schakel een goede notaris in. Toegevoegd na 12 minuten: De veronderstelling van de vraagsteller dat er een vrijstelling is van € 5.000 klopt niet. De algemene vrijstelling van € 5.030 (jaar 2011) per kalenderjaar geldt alleen voor schenkingen door ouders aan eigen stief- en pleegkinderen. Voor schenkingen aan anderen dan kinderen, bijv. aan kleinkinderen, broers, zusters, neven, nichten of niet-verwanten geldt een vrijstelling van € 2.012 per begiftigde per kalenderjaar. Het meerdere is belast.

Bronnen:
Elsevier Belastinggids 2011, hoofdst....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100