Welk deel van het inkomen komt uiteindelijk bij de overheid terecht. Dus alle belastingen bij elkaar opgeteld.

Gestel je verdient € 100, je betaalt eerst inkomstenbelastingen en allerlei heffingen. Van wat je overhoudt koop je producten waar op allerlei wijzen ook al belasting betaald is.

Weet jij het antwoord?

/2500

100 euro - 30 euro belasting 70 over voor 70 euro sigaretten 11 pakjes van 6 eur= 66euro waarvan 11 maal 4.60 aan belasting= 50.60 belasting. Totaal betaald aan belasting 80.60 euro. Toegevoegd na 2 minuten: nog 4 euro over voor 2kopjes koffie, maar ook hier 1.40 belasting.

dat is afhankelijk van wat je er van betaalt. stel je voor dat je veel basisproducten koopt (krop sla, wortelen, aardappelen) dan is voor die producten niet zoveel belastinggeld verschuldigd. Het salaris van de boer, de winst van de winkelier en de salarissen van het winkelpersoneel, en de belastinggelden die gemoeid zijn met het transport (brandstof accijnzen, salaris transporteur, winst transportbedrijf) en de btw zullen bij elkaar tot ca 40% van het bedrag zijn. Maar koop je een uittreksel uit het bevolkingsregister, dan gaat daarvan bijna 100% naar de overheid. Omdat het bestedingspatroon van mensen nogal verschilt, verschilt het antwoord op je vraag ook. Relatief veel diensten inkopen of je beperken tot basis voeding scheelt heel veel in dat percentage.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100