Waarom is de rente op een lening véél hoger dan de rente die je ontvangt op een spaarrekening?

Op spaarrekeningen wordt meestal niet meer dan 0,05% rente betaald. Op betaalrekeningen varieert dat 0,08% (ASN), 0,1% (SNS) en 0,03 (KNAB). De rente op leningen variëren momenteel van 4 tot 6%. Waarom is dit verschil zo enorm groot?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat een bank ook geld moet verdienen. Aantrekken van geld en het tegen een hogere vergoeding uitlenen, is de "handel" van een bank, het verdienmodel. Daar wordt het personeel van betaald, de gebouwen, de IT, enz. enz. En de bonussen. Bij de slager betaal je (toegerekend naar gewicht) ook veel meer voor het vlees dan de aankoopprijs van een geslachte koe...

De rente voor sparen is laag, omdat de bank jouw geld eigenlijk niet nodig heeft. De ECB pompt sinds 2015 miljarden euro’s per maand in de economie door staatsobligaties (in bezit van de banken) op te kopen. Een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de banken daardoor veel minder afhankelijk zijn van jouw spaargeld. Er komt toch wel genoeg geld binnen om leningen te kunnen verstrekken. Dus kunnen ze de rente van jouw spaarrekening laag houden. Hoe hoog de rente is die een kredietverstrekker hanteert is afhankelijk van meerdere factoren. • kosten voor het inkopen van geld • strengere eisen van toezichthouder AFM, die gepaard gaan met meer werk • de risico opslag • de opslag ten behoeve van winstmarge • de opslag voor overige kosten, zoals marketing- en administratiekosten • hoogte van de lening De onkosten voor een lening zijn zo groot, dat tot voor kort zelfs verliezen werden geleden door verschillende kredietverstrekkers, puur om de concurrentie op de rente aan te gaan. Tegenwoordig wordt er weer iets verdiend aan de kredietverlening.

Bronnen:
https://www.metronieuws.nl/werkgeld/2017/1...
https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/...
https://www.lening.nl/leeninformatie/rente...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100