Valt Kerstavond onder een vrije dag?

Het merendeel van de Nederlanders heeft vrij op Eerste Kerstdag. Op Tweede Kerstdag zijn sommigen alweer aan het werk. Supermarkten en horeca draaien (normaal gesproken) een erg goede omzet rond deze dagen en zijn dan vaak ook geopend. Maar is Kerstavond officieel geen onderdeel van de vrije dagen waar je als werknemer recht op hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Kerstavond (24 december) is geen officiële feestdag en je hebt als werknemer gene recht op een vrije dag. Sommige werkgevers laten hun werknemers op kerstavond eerder naar huis gaan. Kantoren/werkplaatsen sluiten dan om 15 uur of 16 uur in plaats van 17 uur. Dit is echter geen algemeen recht.

Het hangt van het historisch bewustzijn af of kerstavond onder een vrije dag valt. Strikt genomen valt kerstavond op 24 december vanaf 18.00 uur onder een vrjie dag. Van oudsher begint een belangrijke (kerkelijke) feestdag op de voorgaande dag om 18.00 uur. Sint-Nicolaas valt op 6 december; de Sinterklaasviering begint 5 december om 18.00 uur. Kerstmis wordt gevierd om 25 december. Het begint op 24 december om 18.00 uur - omdat de nacht van 24 op 25 december de geboortenacht is Op 26 december is de kerst voorbij. In veel landen is dat het geval. In Nederland wordt er een tweede kerstdag aan vastgeplakt, die kerkelijk gezien niets te betekenen heeft.

Nee, er is overigens geen enkele dag waarop iedereen verplicht vrij is. Een nationale of algemeen erkende feestdag is nog niet per se een vrije dag. Dat werkgevers deze vaak vrij geven is dus geen verplichting, hoewel het wel afgedwongen kan zijn via een CAO. https://www.mkbservicedesk.nl/1055/wanneer-ben-wettelijk-verplicht-personeel.htm De regel is even simpel als onbevredigend: er bestaan geen door de overheid opgelegde regels over op welke feestdagen werknemers verplicht vrij horen te zijn. Nationale feestdagen: -Koningsdag -Bevrijdingsdag Algemeen erkende feestdagen: -Nieuwjaarsdag -Goede Vrijdag -Tweede Paasdag -Hemelvaartsdag -Tweede Pinksterdag -Eerste Kerstdag Tweede Kerstdag === Winkeltijdenwet === Los daarvan spreek je over de openingstijden van supermarkten. Een supermarkt is een winkel, daarvoor geldt de winkeltijdenwet. Deze gaat over wanneer een winkel DICHT moet zijn, niet of het personeel dan ook VRIJ is. Gemeenten bepalen koopzondagen Of winkels op zondagen open zijn, verschilt per gemeente. Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is dat de winkels op zon- en feestdagen en voor 6:00 en na 22:00 gesloten zijn. Maar gemeenten kunnen winkeliers toestemming geven om hun winkels op deze dagen en tijden toch te openen. Naast de zondag zijn dat: Nieuwjaarsdag; 2e Paasdag; Hemelvaartsdag; 2e Pinksterdag; 1e en 2e Kerstdag. Dodenherdenking Op 4 mei is het om 20.00 uur 2 minuten stil. Dan herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ondernemers moeten die dag hun winkel om 19.00 uur sluiten. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven. Dit geldt ook voor dagen als Goede Vrijdag en 24 december (kerstavond). De horeca waar je het ook over hebt staat daar los van. Deze kent wel een regeling over extra uitbetaling (compensatieregeling) op sommige erkende feestdagen. Kerstavond valt daar NIET onder. https://www.fnvhoreca.nl/actueel/blog/2058/werken-tijdens-feestdagen-hoe-zit-dat De compensatieregeling uit de cao geldt voor het werken op erkende feestdagen. De erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag. "Maar is Kerstavond officieel geen onderdeel van de vrije dagen waar je als werknemer recht op hebt?" Nee Kerstavond is dus geen onderdeel van de vrije dagen waar je als werknemer recht op hebt. Sterker zonder CAO is er geen enkele specifieke feestdag waar je recht op een vrije dag hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100